MLS-team van Beckham mikt op 2018

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Op 6 maart begint het nieuwe seizoen van de Amerikaanse MLS, maar hoe staat het ondertussen met de club die David Beckham in Miami van de grond wil krijgen?

David Beckham (40) zal het gezicht en de voorzitter worden van zijn Major League Soccer team in Miami, maar hij zal waarschijnlijk niet de meerderheidsaandeelhouder zijn, zo berichtte de Miami Herald een paar weken geleden. De ex-vedette reisde immers de afgelopen maanden de wereld rond op zoek naar investeerders om een peperduur nieuw stadion uit de grond te stampen en om een aantal grote namen uit het Europese voetbal – tabloids maken gewag van namen als Cristiano Ronaldo en Zlatan Ibrahimovic – naar de stad in het zuiden van Florida te lokken. Het totale kostenplaatje zou om en bij de 270 miljoen euro draaien. De twee meest opvallende namen op de lijst van mogelijke investeerders zijn: Chelsea-eigenaar Roman Abramovitsj en Qatar Sports Investment (QSI), de groep die PSG bezit, de club waarvoor Beckham in 2013 even voetbalde.

Met de Qatari’s, en meer bepaald met PSG-voorzitter Nasser Al-Khelaifi, heeft Becks nog steeds een goed contact. Zo duikt hij nog geregeld op als speciale gast op sportevenementen in Qatar. Dat de toewijzing van het WK 2018 aan dat land op zijn minst in verdachte omstandigheden gebeurde, vond Beckham dan ook geen bezwaar. In december vorig jaar liet hij nog optekenen: ‘Of er nu corruptie in het spel is of niet, dat land is nu eenmaal gekozen. Het gaat erom voetbal naar nieuwe landen te brengen. En de Qatari’s zullen ervoor zorgen dat er veel beleving zal zijn rond het WK in dat gedeelte van de wereld.’

Voor QSI zou de nieuwe club van Beckham ook meteen voet aan de grond in de Verenigde Staten betekenen en zou dat ook PSG geen windeieren leggen, vanuit marketingoogpunt. Er is immers een constructie mogelijk zoals die van New York City FC, dat voor tachtig procent eigendom is van City Football Group, een holding die ook Manchester City in handen heeft. Vorig seizoen begon New York City FC in zo goed als dezelfde kleuren als Manchester City te spelen en verkaste Frank Lampard van de Citizens naar de States.

Hoewel een deal met een investeerder voor Beckhams MLS-club in de maak is, zal het nog even duren vooraleer er in Miami effectief gevoetbald zal worden. De eerste steen van het stadion ligt er nog niet en Beckham wil ook een state-of-the-art oefencomplex waar gereputeerde internationale trainers aan de slag gaan met het lokale talent. Eens hij het financiële plaatje helemaal rond heeft en de stadiondeal erdoor gedrukt is, moet alles nog goedgekeurd worden door het directiecomité van de MLS. Komt dat allemaal in orde, dan mag het team van Beckham ten vroegste in 2018 in competitie verwacht worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content