Moet Engeland het WK boycotten?

© BELGA IMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De tegenstanders van de Belgen op het WK maakten hun selecties voor de komende oefenmatchen. Een stand van zaken.

Salisbury en niet Harry Kane was vorige week onderwerp van gesprek bij de bekendmaking van de selectie van Engeland, de laatste tegenstander van de Belgen in de groepsfase van het WK. Salisbury, het ziekenhuis waar Sergei Skripal en zijn dochter Julia nog steeds in kritieke toestand zijn. De gewezen geheim agent en zijn dochter werden op 4 maart vergiftigd, vermoedelijk in opdracht van Rusland. Premier Theresa May verbood daarop elke minister of lid van de koninklijke familie om komende zomer naar het WK in Rusland af te reizen. Tot een boycot van de voetballers riep ze – vooralsnog – niet op.

Engeland oefent de komende dagen tegen Italië en Nederland. Southgate selecteerde 27 namen en zit met een boel problemen. Doelman Joe Hart, die 12 van de 14 wedstrijden onder Southgate begon, verloor in november zijn plaats bij West Ham na mindere prestaties en heeft Adrian nog steeds niet uit doel verdrongen. Hart is er wel bij, maar ook Nick Pope, doelman van Burnley, is een nieuwkomer in de kern.

Tweede probleem: Gary Cahill. Vaste waarde onder Southgate, maar naar de achtergrond bij Chelsea. Cahill werd niet geselecteerd. Southgate selecteerde wel Alfie Mawson van Swansea City en JamesTarkowski van Burnley als mogelijke vervangers.

Leuk detail: mochten Pope en Tarkowski spelen, dan leverde Burnley het afgelopen jaar al meer Engelse internationals dan Chelsea en Arsenal samen.

Voor het eerst sinds de uitschakeling op het EK tegen IJsland is Jack Wilshere terug. Behoorlijk goeie timing, want de middenvelder van Arsenal is deze zomer einde contract.

Een laatste probleem voor Southgate is de onbeschikbaarheid van Kane. Zo krijgt Danny Welbeck een kans: dit kalenderjaar een vaste starter in de Europese campagne, maar in de Premier League nog maar twee keer in de basis bij Arsenal in drie maanden.

Tunesië

Tunesië, de tweede tegenstander van de Belgen op het WK, liet Hamdi Harboui thuis, maar hét feit voor matchen tegen Iran en Costa Rica is de niet-selectie van Ayden Abdennour, op een zijspoor bij OM.

Nabil Maaloul, de bondscoach, is op minder dan 90 dagen van het WK aan het experimenteren. Hij overtuigde Yohan Benalouane (Leicester City) om international te worden.

Opmerkelijk, want de centrale verdediger, die het grootste deel van zijn carrière in Italië doorbracht en tot dusver altijd weigerde, is al 30 en speelde nog geen minuut in de Premier League.

Panama

Openen doet België in Rusland tegen Panama, dat vriendschappelijk speelt tegen Denemarken (22/03) en Zwitserland (27/3). De voetbalactualiteit in het Midden-Amerikaanse land was vorige week het bezoek van FIFA-baas Gianni Infantino én de prestaties van Tauro FC in de Concacaf Champions League. Voor de tweede keer pas in de geschiedenis van het Panamese voetbal wist een ploeg door te dringen tot de kwartfinales.

Zijn spelers haalt bondscoach Hernán Gómez evenwel vooral uit de MLS en uit de Peruviaanse competitie, slechts drie jongens voetballen in Europa. Doelman Jaime Penedo bij Dinamo Boekarest, verdediger Eric Davis in Slovakije én de 21-jarige Ricardo Avila bij AA Gent. De verdedigende middenvelder kwam voor de A-ploeg van de Buffalo’s nog niet in actie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content