‘Na Mourinho wordt ook Guardiola weer een gewone sterveling’

Pep Guardiola wordt dezer dagen over het Kanaal afgeschilderd als een coach die de weg kwijt is, merkt François Colin op.

Hét verhaal van de voorbije voetbalzomer was het nakende duel tussen Pep Guardiola en José Mourinho. Zij zouden onder hun beiden uitmaken wie de beste club van Manchester, Engeland en misschien wel Europa en de wereld is. De commerciële macht van Manchester United, sinds vorige week voor het eerst in dertien jaar weer de allerrijkste club ter wereld en dat zonder deelneming aan de Champions League, tegen de petromiljarden van Manchester City. Kom dat zien.

Een half jaar later zijn beide clubs compleet uitgeteld in de strijd om de Engelse landstitel. De wondertrainers bleken gewone stervelingen. Mourinho viel al meteen door de mand. Manchester United nam de slechtste start in meer dan twee decennia. De ‘Red Devils’ dobberen al het hele seizoen op de zesde plaats en dreigen opnieuw naast Champions Leaguevoetbal te grijpen. Terwijl de Portugese coach met de aankoop van Paul Pogba alle transferrecords mocht breken.

Antonio Conte gooide tot overmaat van ramp kilo’s zout in de gapende wonde. De Italiaan voert met Chelsea de ranglijst en dat met een spelersgroep, die op een paar details na dezelfde was waarmee Mourinho vorig seizoen geen strandbal goed raakte.

Pep Guardiola nam in tegenstelling tot Mourinho een vliegende start in het blauwe deel van Manchester. The Citizens wonnen hun eerste tien matchen in verschillende competities, en de Catalaan werd de hemel in geprezen.

De eerste serie tegenstanders was echter van weinig niveau en intussen zijn ook de wittebroodsweken van Guardiola voorbij. City staat slechts één plaats hoger in de Premier League dan de buur. Van de voorbije negen competitiewedstrijden werden er maar liefst vier verloren. De statistieken spreken niet in het voordeel van Pep. City scoorde slechts 43 keer, het laagste aantal van de top vijf en incasseerde 28 goals, het hoogste aantal van de top zeven.

Na Mourinho wordt ook Guardiola weer een gewone sterveling

Niets was pijnlijker voor Pep dan de zware nederlaag (4-0) van vorige week bij Everton. De idealist Guardiola werd afgetroefd door de pragmatist Ronald Koeman, zijn ex-ploegmaat in het dreamteam van Barcelona begin jaren negentig. De Nederlander ligt niet wakker van de erfenis van Johan Cruijff en schroomt niet om zo nodig met vijf verdedigers de tegenstander op te wachten.

De schuld voor de problemen van City liggen wellicht vooral bij een andere ex-ploegmaat van Guardiola bij Barcelona: Txiki Begiristain, de sportief directeur van City. Hij zadelde zijn vriend op met een verouderde selectie. Pablo Zabaleta (32), Gaël Clichy (31), Bacary Sagna (33), Aleksander Kolarov (31), Yaya Touré (33).

Ongeveer iedereen was het erover eens dat City een nagenoeg volledig nieuwe verdediging nodig had: een rechtsback, een linksback, minstens één centrale verdediger en twee als Vincent Kompany niet fit zou blijken. Guardiola kreeg alleen John Stones, die zijn nieuwe trainer nog niet kon overtuigen.

De Engelse pers schiet echter met scherp op Guardiola. Hij zou de fysieke eisen van het Engelse voetbal onderschat hebben, geen blijf weten met de lange ballen van de tegenstanders en een keeper (Claudio Bravo) ingehaald hebben die geen raad weet met hoge ballen. Pep zou tot zijn verbazing vastgesteld hebben dat in de Premier League de bal meer in de lucht dan op de grond is. Kortom, Pep had geen idee wat Engels voetbal is.

Guardiola werd in de voorbije zeven seizoenen zes keer kampioen met Barcelona en Bayern München, maar daar zijn de Engelsen niet van onder de indruk. Het verleden telt niet meer. Bovendien kreeg hij in Barcelona een begenadigde generatie in de schoot geworpen en erfde hij bij Bayern een spelersgroep die al jaren het Duitse voetbal domineerde.

Guardiola wordt dezer dagen over het Kanaal afgeschilderd als een coach die de weg kwijt is en dat moet ook blijken uit zijn relatie met de media. Week na week reageerde hij agressiever en begon zelfs een beetje te gelijken op Louis van Gaal bij United. Hij gaf al toe dat de titel verloren is en dat hij maximaal een plaats bij de beste vier kan afdwingen. ‘Leuk wat je bij Barcelona deed, maar die aanpak werkt hier niet’, schreef The Telegraph. Geen groter vermaak dan leedvermaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content