Nederland groepswinnaar na zege tegen Chili

© Reuters

Nederland stoot als winnaar van groep B door naar de achtste finales op het WK voetbal in Brazilië. Oranje won op de derde en laatste speeldag in Sao Paulo met 2-0 tegen Chili.

De ploeg van Louis van Gaal puurde uit zijn drie groepsduels het maximum van 9 punten. Chili is tweede met 6 punten.

In de andere groepsmatch klopte uittredend wereldkampioen Spanje Australië met 3-0. Beide teams waren al uitgeschakeld. La Roja eindigt als derde met 3 op 9, Australië pakte geen enkel punt.

Door de groepswinst krijgt Nederland een dagje extra rust. Het speelt zondag (18u Belgische tijd) in Fortaleza tegen het nummer 2 uit groep A (Brazilië, Mexico of Kroatië). Chili treedt zaterdag (ook om 18u) in Belo Horizonte aan tegen de winnaar van die groep (Brazilië leidt voorlopig).

Bondscoach Van Gaal kon in de Arena Corinthians geen beroep doen op de geschorste Robin van Persie. Arjen Robben, net als Van Persie al goed voor drie doelpunten in Brazilië, startte wel en erfde de aanvoerdersband. Bij Chili kreeg de licht geblesseerde Juventusvedette Arturo Vidal rust.

Invallers

Beide ploegen begonnen vol overgave aan de wedstrijd maar waar zij in de vorige wedstrijden vlot tot scoren kwamen, liep het dit keer een pak stroever. De 63.000 toeschouwers kregen weinig kansen te zien. Alleen de Chileense middenvelder Gutierrez (schot over) en Robben, na een typische ‘Robben-actie’ net naast, toonden zich voor de rust echt gevaarlijk.

Na de pauze bleef het aantal uitgespeelde doelkansen op een hand te tellen. Het was wachten tot de 64e minuut, toen Alexis Sanchez de vuisten van Oranjesluitstuk Cillessen testte. Oranje reageerde meteen langs de onvermijdelijke Robben, wiens schot door keeper Bravo uit het Chileense doel werd gehouden.

Een kwartier voor tijd brak de match dan toch open, met dank aan de Nederlandse invallers. Eerst zag Memphis Depay zijn schot nog knap geweerd, maar meteen daarna trof Leroy Fer na een stilstaande fase raak met het hoofd. In de laatste tien minuten ging Chili verwoed op zoek naar de gelijkmaker, maar de goal viel nog aan de overkant. In de blessuretijd tikte Depay de 2-0 binnen na een knappe run van Robben. Na het laatste fluitsignaal van de Gambiaanse ref kon het feest bij Oranje losbarsten. (Belga/TE)