Nieuw seizoen MLS: dé tien grootste namen

© Belga Image

Op zondag 6 maart wordt het nieuwe seizoen van de MLS op gang getrapt. Jelle Van Damme maakte vorige maand de overstap naar de andere kant van de plas, maar enkele befaamde spelers deden het hem voor. Wie zijn momenteel de tien grootste namen in de Amerikaanse Major League Soccer?

Robbie Keane

Keane vertrok al op 15 augustus 2011 naar LA Galaxy. De Ierse aanvaller speelde daarvoor bij Tottenham Hotspur. Hij werd in december 2014 verkozen tot ‘Meest Waardevolle Speler’ van de MLS, hij scoorde dat seizoen 19 goals en gaf 14 assists in 29 wedstrijden. Keane is ondertussen al 35 jaar, maar scoorde vorig seizoen toch nog 20 keer. Hij wordt met Ierland een van de tegenstanders van De Rode Duivels in de groepsfase van het EK.

Sebastian Giovinco

Sebastian Giovinco komt sinds vorig jaar uit voor Toronto FC. Vorig seizoen maakte hij 22 doelpunten en werd daarmee tweede in de topschutterstand achter Kei Kamara, die 26 keer raak trof. Giovinco gaf ook nog eens 13 assists en kreeg daardoor de MVP Award op het einde van vorig seizoen. Voor zijn Amerikaans avontuur speelde de snelle aanvaller bij Juventus.

David Villa

Hij tekende in juni 2014 bij New York City FC, dat hem transfervrij overnam van Atlético Madrid. Vanaf 2010 speelde hij drie seizoenen voor Barcelona. Hij werd in 2011 landskampioen met de Catalanen en had daarin met 18 goals een belangrijk aandeel. Ook won hij met de Blaugrana de Champions league, het WK voor clubs, de Supercopa en de Supercup. Met Spanje werd hij Europees kampioen in 2008 én wereldkampioen in 2010.

Steven Gerrard

Stevie G tekende vorig jaar een contract bij LA Galaxy, maar is een absolute Liverpool-legende. Hij speelde meer dan vijfhonderd wedstrijden voor de Reds en was er kapitein tussen 2003 en 2015. Hij won twee keer de FA Cup, één keer de UEFA Cup en één keer de Champions League. Hij mocht nooit de beker van de Premier League in de lucht steken.

Andrea Pirlo

De 36-jarige middenvelder is sinds vorige zomer aan de slag bij New York City FC. Pirlo speelde vier seizoenen bij Juventus, en verdedigde daarvoor tien jaar lang de kleuren van AC Milan. De spelmaker werd in 2006 wereldkampioen met Italië en won zes landstitels in de Serie A. Hij kon nooit de Champions League winnen en barstte vorig jaar na de verloren finale tegen Barcelona in tranen uit.

Clint Dempsey

Hij verruilde in 2013 Tottenham Hotspur voor Seattle Sounders FC. Op het WK in Brazilië scoorde hij na 29 seconden de 0-1 tegen Ghana, de snelste goal van het kampioenschap. Een jaar later werd hij met zeven doelpunten topschutter van de CONCACAF Gold Cup 2015, het voetbalkampioenschap van Noord- en Centraal-Amerika en de Caraïben.

Kaká

Ricardo Izecson dos Santos Leite zegt u misschien weinig, maar Kaká klinkt zonder twijfel bekender in de oren. De Braziliaan tekende in juli 2014 een meerjarig contract bij Orlando City SC. Hij speelde van 2003 tot 2009 bij AC Milan, om nadien vier seizoenen de kleuren van Madrid te verdedigen. Daarna keerde hij voor een jaar terug naar de Italiaanse hoofdstad. Bij de overstap naar Orlando werd Kaká verhuurd aan São Paulo, waar het in 2001 allemaal begon voor de Braziliaanse middenvelder. Hij speelde amper 19 minuten op het WK 2002, maar werd toch wereldkampioen. Kaká won De Ballon d’Or 2007 voor Cristiano Ronaldo en Lionel Messi.

Didier Drogba

Drogba tekende in juli 2015 bij Montreal Impact en is daarmee ploegmaat van Laurent Ciman. Hij is met 65 doelpunten de topschutter aller tijden van het Ivoriaanse voetbalelftal . Hij speelde van 2004 tot 2012 bij Chelsea en na een intermezzo bij Shanghai Shenhua en Galatasaray kwam hij opnieuw voor de Blues uit. Hij won vier keer de Premier League, vier keer de FA Cup en één keer de Champions League.

Frank Lampard

Frank Lampard verkaste tijdens de zomer van 2014 naar New York City FC, na dertien jaar dienst bij de Blues waar hij met 211 doelpunten het clubrecord in handen heeft. Hij won één keer de Champions League, drie keer de Premier League, vijf keer de FA Cup en één keer de Europa League. Opmerkelijk was zijn uitleenbeurt aan de Citizens, waarmee hij onder meer de gelijkmaker tegen Chelsea maakte. Hij is momenteel ploegmaat van Andrea Pirlo en David Villa.

Nigel de Jong

Nigel de Jong was een transfervrije speler bij AC Milan en verhuisde dit jaar naar LA Galaxy. Hier wordt hij onder meer ploegmaat van Ashley Cole, Giovani dos Santos, Steven Gerrard, Robbie Keane en Jelle Van Damme. Hij wordt vaak negatief herinnerd door de aanslag met zijn voet op de borst van Xabi Alonso tijdens de verloren WK-finale van 2010.

Xander Crokaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content