Peter t'Kint

Ode aan de Mannschaft

Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Redacteur Peter T’Kint reist tijdens het WK 2014 door Brazilië en houdt een dagboek bij voor sportmagazine.be.

Net nu we dachten, okee, nu hebben we het gehad met het spektakel, na kwartfinales die veel spanning brachten, maar weinig open kansen, was er dus dit. Brazilië-Duitsland, de beste wedstrijd uit de geschiedenis van het WK. Ja? Van het tornooi? Het beste kwartier? Of moet je, om van een ‘beste’ wedstrijd te spreken, twee evenwaardige teams op het veld hebben?

Dat laatste was zeker niet het geval. We kennen mensen die gisteren pas in de 22ste minuut invielen. Voor ze goed en wel wisten wat er aan de hand was, stond het 0-5. Forfaitscore na een half uur in een halve finale van een WK. Uniek.

De tijd zal ongetwijfeld duiding geven over wat er gebeurde, later, over een decennium of wat, als de tongen van de spelers die er gisteren bij betrokken waren, losser worden, niet gehinderd door enige verplichting. Want dit was te ongewoon om normaal te zijn. Was Brazilië te veel bezig geweest met het verleden _ Neymar, de schorsing van Thiago Silva _ om bezig te zijn met de toekomst?

Meer motivator dan tacticus

We hadden strijd verwacht, een agressief Brazilië, zoals in de eerste vijf, tien minuten. Opgenaaid door Scolari. We hadden ook een heel ander team aan de aftrap verwacht, een zeer sterk middenveld, om het spel van de Duitsers te counteren. Want daar ligt de sleutel van hun succes, op het middenveld. Lahm brengt wel wat diepgang op rechts, nu hij weer op de flank staat, maar via links komt niet zoveel. En in de spits staat Klose, een sluipschutter, die voor de rest onzichtbaar is, geen targetman à la Benzema die zich bij veel acties laat betrekken. Neen, het ging om de slag in het middenveld. Dat had Scolari begrepen, meenden we, afgaande op zijn trainingen. Paulinho, Fernandinho, Luiz Gustavo, ze zouden er oorlog maken.

Wel, het gebeurde niet. Scolari gaf, om een ons zeer onduidelijke reden, zijn middenveld weg. Hij speelde met drie spitsen, en Oscar daarachter en liet Fernandinho , meer voetballer dan Paulinho, en Luiz Gustavo zwemmen. Ze verdronken. Meer motivator dan tacticus, o Felipão?

Aan de eerste goal konden ze niks doen (tenzij beter opletten), die viel uit een standaardsituatie. Datzelfde lukte de Duitsers tegen de Fransen, waarna ze zich massaal terugtrokken. Tegen beren/heren voetballers als Pogba, Matuidi, Cabaye of Valbuena durfden ze niet anders. Tegen Luiz Gustavo en co wel. Ze tikten ze gek, de tegenstand, vonden altijd een vrije man. Voor die iemand, die inviel in de 22ste minuut, kon vragen wat er allemaal gebeurde, was de wedstrijd al gespeeld.

KO-fase

Voor Brazilië geldt, wat ook voor Frankrijk en België van toepassing is: een paar jongens hebben een harde les gekregen, en kunnen er mee naar een volgend tornooi. We bedoelen de jongens van de Olympische Spelen van Londen, Paulinho, Neymar, Oscar, die daar ook al op het moment van de waarheid de finale verloren. Van Mexico. Harde lessen, over vier jaar, in Rusland, zullen ze zich de dag van gisteren herinneren.

De Duitsers staan al verder. De ervaren jongens _ Lahm, Mertesacker, Schweinsteiger _ zeker, maar ook zij die in 2009 Europees kampioen bij de -21 werden. Neuer, Boateng, Hummels, Höwedes, Khedira, Özil. Ze waren er al bij in 2010 en brachten daar schitterend voetbal. Net niet voldoende voor een titel, helaas.

Hier presenteren ze zich anders. Minder spectaculair, tenzij tegen Portugal en gisteren tegen Brazilië. We dachten op het einde van de groepsfase even dat de hitte hen parten zou spelen. Dat is niet zo. We dachten, na Frankrijk en Algerije, ook even dat het gebrek aan een uitzonderlijke craque hen parten zou spelen. Ook dat is niet zo, al weten we dat nog altijd niet zeker. Ze zijn in de KO-fase nog niet op achterstand gekomen.

Ze imponeren op hun manier: fysiek sterk, technisch perfect, met veel beweging. Tactisch rijp, ze kunnen een wedstrijd dood maken als ze dat willen, en als ze ruimte krijgen zijn ze heerlijk aan de bal.

Maar zondag kan het weer helemaal anders zijn. Dat is zo mooi aan voetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content