Onvrede over Wenger laait weer op bij fans van Arsenal

© belgaimage
Victor Dussaiwoir Journalist

De supporters van Arsenal maken zich zorgen. En andermaal is Arsène Wenger het middelpunt van hun kritiek.

Wenger in of Wenger out? Het debat wordt al een tijdje gevoerd in de tribunes van het Emirates Stadium. Het gebrek aan titels en aan grote transfers zijn daarvoor de belangrijkste redenen, maar dit seizoen is er nog iets dat de supporters stoort. De belangrijkste spelers zijn immers einde contract in juni 2018 en de fans fronsen hun wenkbrauwen bij de tactische keuzes, de opstelling en het systeem van Arsène Wenger.

Op het einde van het seizoen loopt zowel het contract van Alexis Sánchez als dat van Mesut Özil en Jack Wilshere af. De toekomst van deze drie sterkhouders is dan ook onzeker.

Sánchez en Özil zullen waarschijnlijk niet bijtekenen, want zij worden het hof gemaakt door Manchester City (Sánchez), Manchester United en Barcelona (Özil) en ze vragen veel geld voor een verlengd verblijf bij Arsenal. De Chileense vleugelaanvaller kon vorige zomer al voor 60 miljoen euro naar City, maar Wenger stelde op het laatste ogenblik zijn veto. Resultaat: in juni kan hij gratis vertrekken en hij geeft op zijn minst de indruk minder betrokken te zijn bij zijn huidige club dan de voorbije seizoenen.

Özil was minder gegeerd tijdens de mercato, maar ook hij weigerde zijn contract te verlengen. Wenger is er echter van overtuigd dat de spelmaker van de Gunners bij de club wil blijven en dat het bestuur hem niet mag pushen. Met Jack Wilshere, zeer gewaardeerd door zowel zijn coach als de Londense supporters, sprak de clubleiding eind vorige maand, maar er kwam nog niets uit de bus. Hoe dan ook, vanaf deze maand zijn deze drie spelers vrij om met andere clubs te onderhandelen.

Wat de tactiek betreft, vertoont de 3-4-2-1 van de Franse coach heel wat verdedigende hiaten. Zo is Nacho Monreal het duidelijk niet gewend om als centrale verdediger te voetballen. Laurent Koscielny en Shkodran Mustafi zijn dan weer veel efficiënter in een viermansverdediging en de backs Héctor Bellerín en Sead Kolasinac zorgen voor veel aanvallende impulsen, maar op de counter worden ze vaak in de luren gelegd.

In de wedstrijd tegen Manchester United begin december hanteerde Wenger twee systemen. Aanvankelijk opteerde hij voor zijn gebruikelijke opstelling met drieën achteraan, maar toen zijn ploeg al na iets meer dan tien minuten twee doelpunten had geïncasseerd, schakelde hij over op een viermansdefensie. Vanaf dat moment domineerde Arsenal, maar het slaagde er niet meer in om nog te winnen. Tot slot begrijpen de supporters niet waarom de Franse clubtopschutter Alexandre Lacazette niet elke week aan de aftrap staat.

Slotsom: als Wenger met Arsenal de titel wil pakken, dan moet hij zijn beste voetballers houden, de jongens die in vorm zijn opstellen en voor het systeem kiezen waarbij de spelers zich het best voelen. Het zou anders wel eens heel lang kunnen duren vooraleer Arsenal een veertiende keer landskampioen wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content