Paniek regeert bij FC Twente

© VI Images / Ronald Bonestroo

Eerst was er het ontslag van de eigenzinnige hoofdcoach Gertjan Verbeek, na amper 149 dagen dienst, door wanbeleid lonkt nu ook de degradatie.

Het leek een ideaal recept in Enschede, voor de wederopstanding. Stel met technisch directeur Jan van Halst en trainer Gertjan Verbeek (55) een clubman en een stoere kerel uit de regio aan. De achterban zal zich snel herkennen in een nieuwe en meer stabiele sportieve koers die wordt uitgestippeld. Alleen is amper twee jaar later FC Twente net zo hard op weg naar de afgrond als in 2016, toen de club op sterven na dood leek, toen de licentiecommissie van de Nederlandse voetbalbond KNVB hen aanvankelijk veroordeelde tot degradatie naar de Eerste Divisie.

Wanbeleid werd jarenlang gevoerd door voorzitter Joop Munsterman, die werd geleid door grootheidswaanzin. Nu dreigt de ploeg langs natuurlijke weg alsnog te verdwijnen uit de Eredivisie, omdat Verbeek verviel in de fout die hij in 2009 bij Feyenoord maakte, door het personeel in de gordijnen te jagen. De beoogde puinruimer, in oktober 2017 aangesteld als vervanger voor de ontslagen René Hake, moest opkrassen na een desastreuze reeks van één zege in achttien duels. De rechtlijnige coach vergat dat hij bij eerdere clubs met zijn vaak rigide werkwijze een puinhoop achterliet. Te nadrukkelijk manifesteerde de topfitte oud-prof zich als een soort van Rambo, die voorop liep bij conditietesten. Ook in Enschede knalde hij als een olifant door de porseleinkast. Verbeek, die pas na zijn vijftigste vader werd en zo als milder aangekondigd, zag het personeel in de Grolsch Veste gruwen van zijn nukken. Het noodlot van een trainer die zich nooit verschuilt en vlijmscherp durft analyseren, maar de vaak ongenuanceerde kritiek sloeg als een boemerang in zijn gezicht.

De titel in 2010 leverde een welhaast megalomaan bewind op, een peperdure luchtballon opgeblazen door Munsterman. Maar de wereldvoetbalbond FIFA bestrafte de club vanwege een duistere en illegale deal met investeringsfonds Doyen. Gesjoemel met transfers en valse facturen, het paste bij een bestuur dat zichzelf boven de wet stelde. FC Twente is nog tot 2019 uitgesloten van Europees voetbal. De tijd van bezinning lijkt alweer verdwenen in Enschede. De paniek regeert, de nieuwe chaos lijkt deze keer wel noodlottige gevolgen op te leveren. Een tijdelijke verbanning naar een reeks lager dreigt hun verdiende loon te worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content