PSG - Manchester City: de clash van de cash

06/04/16 om 11:43 - Bijgewerkt om 12:18

Met PSG en Manchester City staan in de Champions League twee van 's werelds rijkste voetbalclubs tegenover elkaar. Die rijkdom is echter niet het gevolg van sportieve successen of wereldwijde aanhang, maar van fikse kapitaalinjecties uit het Midden-Oosten. In beide gevallen met als ultiem doel: de meest prestigieuze clubtrofee winnen. Voor wie eindigt het verhaal dit seizoen alweer in de kwartfinales?

PSG - Manchester City: de clash van de cash

Kevin De Bruyne © Belga Image

Manchester City bereikte voor het eerst in de clubgeschiedenis de kwartfinales van de Champions League. Vóór de overname door het investeringsfonds Abu Dhabi United Group van Sheikh Mansour bin Zayed Al Nayhan in 2008, was een achtste plaats (2004-2005) het beste resultaat van de Citizens in de Premier League sinds de terugkeer naar de hoogste klasse in 2002. In 1998 zakte de club zelfs naar de Engelse derde klasse.

Na de cashinjectie werd in 2008 en 2009 voor meer dan 100 miljoen euro uitgegeven aan nieuwe spelers, wat in 2011 leidde tot een eerste prijs in 35 jaar: de FA Cup. In 2012 volgde de eerste titel sinds 1968, na een 3-2 zege tegen QPR in het Etihad Stadium:

Daarna volgden nog een titel (2014) en twee League Cups (2014 en 2016).

In de acht jaar die het investeringsfonds van Sheikh Nahyan de club in handen heeft, is volgens The Independent voor circa 850 miljoen pond (ruim een miljard euro) aan nieuwe spelers gespendeerd. Het clubrecord staat sinds vorige zomer op Rode Duivel Kevin De Bruyne met 55 miljoen pond, zowat 70 miljoen euro.

Daarnaast werd ook fors geïnvesteerd in een nieuw state of the art-trainingcomplex en een uitbreiding van het Etihad Stadium. Volgens Deloitte is City intussen uitgegroeid tot de vijfde meest waardevolle club ter wereld.

Qatari

Dé favoriet in deze clash of the cash is echter PSG, dat zich voor het eerst in 21 jaar nog eens bij de beste vier wil scharen. De club - die tot dan amper twee Franse titels had veroverd (1986 en 1994) - is sinds 2011 in handen van Qatar Sports Investments (QSI). Vorige week won PSG zijn vierde titel op rij in de Ligue 1. De voorsprong van 25 punten toont aan hoe ongenaakbaar de club geworden is.

Onder voorzitter Nasser al-Khelaifi zijn alle cijfers dan ook explosief gegroeid. Zo is het budget aangedikt van 90 naar 250 miljoen euro. De geschatte waarde van de kern, met onder anderen Zlatan Ibrahimovic, Edinson Cavani en David Luiz in de rangen, bedraagt 415 miljoen euro. Sinds 2011 is voor 470 miljoen euro aangekocht tegenover voor 57 miljoen euro verkocht.

De merchandising is gestegen van 11,5 naar 42 miljoen euro. De website is beschikbaar in meerdere talen, de club mikt bijna uitsluitend op sponsors van wereldniveau en voorafgaand aan het seizoen worden er alleen toernooien gespeeld in opkomende landen met een sterke afzetmarkt (VS, Azië). Wat de sociale media betreft, telt PSG 24,5 miljoen likes op Facebook (zesde club ter wereld), 4,5 miljoen volgers op Instagram en 3,4 miljoen op Twitter. Dat laatste waren er 26.000 voor de komst van de Qatari's.

Lees meer: schets van de evolutie van PSG tot PSG 2.0.

Champions League

Voeg aan die vier titels op rij sinds 2013 een Franse beker, drie supercups en twee Ligabekers toe en je hebt tien trofeeën onder QSI. Maar het beoogde doel ontbreekt nog op het palmares: de Champions League. De voorbije drie seizoenen strandden de Fransen telkens in de kwartfinales. Misschien lukt het dit seizoen eindelijk?

PSG en Manchester City speelden nog maar één keer tegen elkaar, in groep A van de Uefa Cup in december 2008. Het werd toen 0-0 in Manchester. Opvallend: geen van de huidige spelers van PSG waren er toen bij. Bij de Engelsen zijn Joe Hart, Pablo Zabaleta en Vincent Kompany de club sindsdien trouw gebleven. (KVDA)

Lees meer over:

Onze partners