Racing Genk bereikt voor het eerst in geschiedenis 1/8ste finales Europa League

Racing Genk heeft zich donderdagavond voor de eerste keer in de clubgeschiedenis geplaatst voor de achtste finales van de Europa League.

Na de 2-2 uit de heenwedstrijd was een 1-0 in de terugwedstrijd van de zestiende finales in een niet eens halfvolle en kletsnatte Luminus Arena voldoende om het Roemeense Astra Giurgiu uit het toernooi te kegelen. Draaischijf Alejandro Pozuelo scoorde na 67 minuten met een knappe vrije trap het enige doelpunt van de wedstrijd. Een verdiende zege voor de Genkenaars, die het wel af en toe lastig hadden met de Roemenen.

In een eerste helft waarin Genk het overwicht had, was het steevast opletten voor de bezoekende counters. De beste kans voor de Roemenen kwam er vlak voor rust: sterspeler Constantin Budescu kon aanleggen en had de verste winkelhaak in het vizier, maar zijn schot ging over. Bij de thuisploeg was Leondro Trossard de uitblinker. Met enkele snedige acties zorgde de winger enkele malen voor gevaar, aanvaller Samatta was echter niet bij de pinken. Ook Ruslan Malinovskiy stak met een gevaarlijke vrije trap de neus nog aan het venster.

Naarmate de tweede helft vorderde, kwamen de bezoekers uit Giurgiu steeds beter in de wedstrijd en was het de thuisploeg die tegen de verwachtingen in op de tegenaanval was aangewezen. Een tegendoelpunt zou dodelijk kunnen zijn en dus besloot Alejandro Pozuelo dan maar eigenhandig de tegenstander kopje-onder te duwen. Een vrije trap van de Spaanse aanvoerder ging na 67 minuten – al dan niet gedragen door de wind – aan de verste paal tegen de netten. Nog maar het eerste doelpunt van het seizoen van de spelmaker in deze Europa League, maar wel meteen een belangrijke treffer: Astra moest nu twee keer scoren en daartoe waren de Roemenen zeker niet in staat.

De Limburgers schaarden zich zo voor de eerste keer bij de laatste zestien in de Europa League. Derde keer goede keer dus, want eerder waren de zestiende finales al twee keer het eindstation. In 2013 sneuvelden ze tegen Stuttgart, een jaar later bleek Anzhi te sterk. De kwalificatie kan bovendien een mentale opsteker zijn voor de competitie, waarin ze nog een zwaar programma hebben in het slot van de reguliere fase en Play-off I dreigen te missen.

De Loting voor de achtste finales vindt vrijdagmiddag in het Zwitserse Nyon plaats. Ook vicekampioen RSC Anderlecht en AA Gent zitten dan in de trommel. Het is de eerste keer dat er in de achtste finales van de Europa League nog drie Belgische teams zitten. Bij de loting gelden geen beperkingen, dus de Belgische ploegen kunnen ook tegen elkaar uitkomen.