Real Madrid gaat ondanks nederlaag door in Champions League

Real Madrid verloor in eigen huis met 3-4 van Schalke 04 maar gaat wel door naar de kwartfinales van de Champions League. FC Porto had het makkelijker tegen Bazel: 4-0. Cristiano Ronaldo scoorde twee keer voor Real en verbeterde daarmee het Europees doelpuntenrecord.

Titelverdediger Real, dat de heenwedstrijd met 0-2 had gewonnen, kwam in de eerste helft twee keer verdiend op achterstand door goals van Christian Fuchs (20e) en Klaas-Jan Huntelaar (40e). Twee keer (25e en 45e minuut) maakte Cristiano Ronaldo met het hoofd gelijk. Bij de rust stond er zo 2-2 op het bord.

Toen Karim Benzema in de 53e minuut de 3-2 tegen de netten trapte, leek de kwalificatie binnen voor Real, maar Leroy Sane (57e) en opnieuw Huntelaar (84e) maakten het nog heel erg spannend. Real sleepte zich naar het einde. Doelman Iker Casillas hield zijn team overeind. Bij het laatste fluitsignaal ging er een zucht van opluchting door het Santiago Bernabeu.

Porto boven

Porto stond bij de rust 1-0 voor, met dank aan Yacine Brahimi, die in de 14e minuut een vrije trap knap in doel krulde. Na de rust maakten Hector Herrera (47e), Casmiro (56e) en Vincent Aboubakar (76e) met al even mooie doelpunten de klus af. Bazel beëindigde de wedstrijd nog met tien.

De heenwedstrijd was op 1-1 geëindigd en Porto ging makkelijk door.

Ronaldo (tijdelijk?) recordman

Na de nederlaag kon Real toch vieren. Niet alleen omdat het de kwartfinale had gehaald, maar omdat Cristiano Ronaldo met zijn twee doelpunten Europees recordhouder was geworden. De 30-jarige Portugese sterspeler verbeterde het Europese doelpuntenrecord van de Spanjaard Raul. In de Champions League evenaarde hij het record van de Argentijn Lionel Messi (75 doelpunten). Ronaldo doet één goal beter dan de 77 goals (71 in de Champions League, 6 in de Europa League), die Raul van 1995 tot 2012 voor Real Madrid en Schalke 04 scoorde. Messi is met 76 doelpunten derde op de ranglijst en moet minstens tot volgende week woensdag wachten om beter te doen dan zijn Portugese rivaal. Met Barcelona verdedigt hij dan een 2-1 voorsprong tegen Manchester City.