Real Madrid: het einde van een cyclus

© BELGAIMAGE

Real Madrid speelt voor het derde jaar op rij een Champions Leaguefinale met nagenoeg dezelfde basiself. Verwacht wordt dat Florentino Pérez deze zomer met de bezem door de selectie gaat en dat er gebouwd zal worden aan een nieuwe ploeg. Wat is er op til?

Komt hij of komt hij niet? Het is de vraag die de voorbereiding van Real Madrid op de Champions Leaguefinale van zaterdag in Kiev beheerste. Zinédine Zidane kreeg het ervan op zijn heupen tijdens persconferenties. ‘Ik ben nu alleen bezig met het einde van het seizoen. Na de finale ga ik met de club aan tafel zitten en ja, er zullen waarschijnlijk wel wat veranderingen zijn’, probeerde de Franse coach de boot af te houden.

‘Maar is Neymar wel compatibel met Cristiano Ronaldo?’, drong een journalist in de perszaal in Valdebebas, het oefencomplex van Real Madrid, aan. Zizou repliceerde gevat: ‘Goeie spelers zijn altijd compatibel. Toen ik nog voetbalde, zei men dat ik niet samen kon spelen met Youri Djorkaeff. Wat een gezever! We wonnen samen het WK. Naast het veld weet ik het natuurlijk niet, maar op het terrein is er altijd chemie tussen goeie spelers.’

Of hij zelf om Neymar gevraagd had? ‘Neen, ik heb niet om hem gevraagd en ik ga daar nu ook niet over praten. We moeten eerst het seizoen goed afsluiten, over de rest spreken we daarna wel.’

Of Neymar compatibel is met Cristiano? Tussen goeie spelers is er altijd chemie.

Zinédine Zidane

Dat er komende zomer heel wat zal bewegen bij Real Madrid, lijkt een uitgemaakte zaak. Sinds zijn aanstelling in januari 2016 heeft Zidane uitstekend gepresteerd met een nagenoeg ongewijzigde kern, maar hij kan de vraagtekens boven de hoofden van een aantal spelers niet blijven weggommen. We werpen er hier maar een paar op: heeft Real Madrid geen nood aan een échte topkeeper in plaats van de té wisselvallig presterende Keylor Navas? Kan de al 33-jarige Cristiano Ronaldo volgend seizoen nóg eens boven zichzelf uitstijgen? Hoeveel rek zit er nog op de 32-jarige Luka Modric? Hoe lang blijven Marco Asensio en Lucas Vázquez zich verzoenen met de rol van supersubs? Kan iemand die 100 miljoen euro gekost heeft, blij zijn met een plaats op de bank? Het zijn vragen waaraan in de Spaanse media al tal van pagina’s gewijd zijn en er ongetwijfeld de komende weken nog vele gewijd zullen worden.

De saga Neymar

Ondertussen in Parijs. Op de gala-avond van de Ligue 1, waar Neymar – wie anders? – verkozen werd tot beste speler van de Franse competitie, krijgt de Braziliaan de vraag waar hij volgend seizoen zal voetballen. Met zijn typische schaapachtige glimlach om de lippen wuift hij een en ander als een zonnekoning weg: ‘Mijn doel is het WK in Rusland. Vandaag praat ik niet over transfers, het verveelt me.’ Een antwoord dat alweer een kaakslag is voor het bestuur van PSG. Dat heeft zijn topspeler al herhaaldelijk gesmeekt om zijn liefde voor de club kenbaar te maken, al was het maar om een einde te maken aan de geruchten en de fans gerust te stellen. De Braziliaan schuift die smeekbedes haast achteloos aan de kant.

Volgens de medische staf van de club had Neymar ook al eerder hersteld kunnen zijn van de breuk die hij opliep in zijn rechtervoet op 25 februari. Ze vertelden aan voorzitter Nasser al-Khelaifi dat de sterspeler, die in totaal een slordige 47 miljoen euro per jaar zou verdienen in Parijs, perfect fit had kunnen zijn om enkele minuten mee te doen in de bekerfinale van 15 mei tegen Les Herbiers en in de laatste competitiematch tegen Caen. PSG drong er bij Neymar op aan dat het belangrijk was voor de club dat hij zijn wederoptreden maakte nog voor het WK. Maar de voetballer verkoos dat niet te doen. Hij gaf er de voorkeur aan om geen risico’s meer te nemen en zich klaar te stomen voor de eerste wedstrijd op het WK, die Brazilië op 17 juni tegen Zwitserland speelt.

Bij PSG voelen ze al een poosje nattigheid. Toen een clubdelegatie enkele maanden geleden bij de revaliderende superster op bezoek ging in Brazilië, werd ze erg koeltjes ontvangen. Al-Khelaifi, sportief directeur Antero Henrique, communicatiedirecteur Jean-Martial Ribes en adviseur Maxwell Scherrer probeerden Neymar ervan te overtuigen om zich verder in Parijs te laten verzorgen, maar kregen nul op het rekest. De Braziliaan deed tot nu toe ook geen enkele inspanning om de samenstelling van de ploeg voor volgend seizoen te beïnvloeden. Ook de aanstelling van de nieuwe trainer Thomas Tuchel liet hem koud. Kortom, Neymar lijkt totaal niet geïnteresseerd in de toekomst van PSG.

Bovendien kwam de Franse krant Libération vorige week met het nieuws dat de vader van Neymar eind april in de Franse hoofdstad een onderhoud had met Pini Zahavi, de Israëlische topmakelaar die eerder het vertrek van de aanvaller uit Barcelona orkestreerde. De twee zouden tot de slotsom gekomen zijn dat de enige club waar Neymar een toekomst heeft Real Madrid is.

De directie van de Parijse club verwacht dan ook nog voor het einde van de transferperiode op 1 september een telefoontje van de vader van Neymar of van zijn makelaar met de vraag om te onderhandelen over een vertrek. Bronnen uit de Parijse club beweren dat het bestuur de vraagprijs al vastgelegd heeft op 370 miljoen euro.

Vertrekt Neymar, dan is meteen ook de vraag wat er met Kylian Mbappé gaat gebeuren. De aanwezigheid van koning Ney was immers een argument om de Franse kroonprins naar PSG te lokken. En het is een publiek geheim dat Real, en meer bepaald Zidane, Mbappé al langer op zijn verlanglijstje heeft staan.

Het probleem Bale

Een verrassende statistiek is de volgende: Gareth Bale heeft dit seizoen een goal om de 124,6 minuten gemaakt voor Real Madrid. Daarmee komt hij niet in de buurt van buitenaardse wezens als Cristiano Ronaldo (een goal om de 76,6 minuten) en Lionel Messi (een goal om de 98,7 minuten), maar doet hij wél beter dan pakweg Antoine Griezmann (een goal om de 132,4 minuten) en Luis Suárez (een goal om de 140,5 minuten). Toch is het onmiskenbaar dat de Welshman weggezakt is in de Madrileense hiërarchie en dat hij, ondanks zijn recente opleving, niet meer in de bovenste schuif van Zidane ligt. Als hij straks in Kiev in de basiself staat, zou dat een verrassing zijn.

De waarheid is dat Bale nooit zijn eerste seizoen bij de Koninklijke heeft kunnen evenaren. Dat sloot hij in 2014 af met een beslissend doelpunt in de finale van de Champions League tegen Atlético Madrid (4-1 na verlengingen). In de seizoenen erna kreeg hij te vaak af te rekenen met blessures. Zo viel het plannetje van voorzitter Florentino Pérez om van Bale de nieuwe speerpunt te maken van het team ten koste van CR7, in het water. Terwijl de Portugees zich jaar na jaar overtrof, deemsterde Bale weg. Hij lijkt een figuur in de marge te zijn geworden, ook in de kleedkamer. Dat zijn Spaans na vijf jaar nog steeds erg gebrekkig is, speelt daar natuurlijk ook een rol in.

De laatste keer dat ik Bale sprak, was hij heel gelukkig in Madrid. Zijn familie is er ook gesetteld.

Chris Coleman

Toch komen uit de entourage van de Welshman geluiden dat hij niet weg wil bij Real. Hij heeft dan ook nog een erg lucratief contract tot 2022. Met 32 miljoen euro per jaar is hij een van de bestbetaalde spelers ter wereld. Chris Coleman, de ex-bondscoach van Wales, vatte het onlangs bij de BBC als volgt samen: ‘De laatste keer dat ik hem sprak, was hij heel gelukkig in Madrid. Zijn familie is er ook gesetteld. Geen enkele club is groter dan Real, dus waar zou hij naartoe kunnen? Het zal dan toch een andere reus uit de voetbalwereld moeten zijn.’

Een terugkeer naar de Premier League zou hem ook verlossen van de striemende kritiek van de Spaanse media. Dat denkt ook Michael Laudrup, de ex-speler van FC Barcelona en Real Madrid die momenteel in Qatar aan de slag is als coach van Al-Rayyan. ‘De meeste clubs in de Premier League zullen hem met open armen ontvangen’, zegt de 53-jarige Deen. ‘En dan denk ik vooral aan Manchester City, Manchester United, Chelsea of een terugkeer naar Tottenham.’ Zijn galactische loon is voor een aantal van de Engelse topclubs geen probleem.

Het mysterie Zidane

Als Jürgen Klopp zegt dat hij zich helemaal geeft voor Liverpool, dan kunnen we ons daar iets bij voorstellen. De flegmatieke Duitser straalt energie uit, zijn uitbundige lach werkt aanstekelijk en hij heeft zoveel persoonlijkheid dat hij nooit onopgemerkt een kamer kan binnenstappen. Zidane is op vele vlakken zijn tegenpool. Tonnen charisma, dat wel, maar op persconferenties verheft hij nooit zijn stem. Hij lijkt door de ruimte te glijden en met een Mona Lisa-achtige glimlach staat hij iedereen te woord. Nooit geeft hij de indruk een toptrainer te zijn, maar ondertussen heeft hij bewezen dat hij het wel degelijk is. Al jaren gaat het gerucht dat Zizou eigenlijk niet gemaakt is voor de job van clubcoach. Hij zou het een te veeleisende taak vinden, het dag-in-dag-uit-ritme zou te veel van hem vergen. Vandaar dat zijn naam ook al jaren opduikt als potentiële Franse bondscoach.

Ook nu ziet de Franse voetbalbond in hem de ideale opvolger van Didier Deschamps, maar voorlopig heeft hij geen reden om Deschamps, die nog een contract heeft tot 2020, de deur te wijzen. Dat zou na een tegenvallend WK anders kunnen zijn.

Zizou verraste enkele weken geleden op een persconferentie met de melding dat hij graag nog een jaartje bij Real zou willen blijven. Eerder op het seizoen ging hij die vraag altijd uit de weg, hoewel hij in januari nog een contractverlenging tekende tot 2020. ‘De handtekening is gezet, maar dat wil niks zeggen’, zei hij er toen nog laconiek over.

Veel zal afhangen van het resultaat zaterdag. Als Real verliest, dan sluit het dit seizoen af zonder een prijs. En een trainer die niks gewonnen heeft, vindt meestal geen genade in de ogen van Florentino Pérez. Vraag dat maar aan Carlo Ancelotti. Maar voor Zidane maakt de voorzitter misschien een uitzondering, omdat ZZ erg goed ligt bij de supporters. Zowat elke speler is dit seizoen al eens uitgefloten in Bernabéu, maar de coach bleef steevast uit het vizier van de fans.

Hazard-Salah?

Als Real verliest, lijkt dat eerder een argument te zijn om een aantal spelers naar de uitgang te duwen en aan een nieuwe ploeg te beginnen bouwen. In die optiek waren de verklaringen van Eden Hazard vorige week opmerkelijk. De Rode Duivel wil zijn contract bij Chelsea pas verlengen als er ‘goede, nieuwe spelers’ komen. De Blues blijven ook verstoken van Champions Leaguevoetbal volgend seizoen en dat kan voor de kleine Belg een argument zijn om de interesse van Real, die al dateert van de herfst van 2016, eindelijk te verzilveren. Zidane is, zoals geweten, een fan van Hazard. Volgens de sensatiemedia zou hij bij Pérez zelfs gedreigd hebben met opstappen als de Belgische dribbelkont deze zomer niet naar Real komt.

Ook als Real de CL-finale wint, lijkt een opfrissing van de kern aan de orde. Net zoals eind vorig seizoen draait de geruchtenmolen in ieder geval op volle toeren. Ook Mohamed Salah, ontegensprekelijk dé man van het seizoen, wordt aan Real gelinkt, maar Liverpool is niet geneigd om hem te laten gaan. En mocht het toch zover komen, zal het prijskaartje navenant zijn. Met de komende seizoenen belangrijke investeringen aan het stadion ( ziekader) voor de boeg, is het ook maar de vraag of Pérez diep in de buidel zal willen tasten voor nieuwe spelers. Maar dat het, net zoals de vorige twee zomermercato’s, windstil zou blijven bij de Koninklijke, zou hoogst verwonderlijk zijn. Wait and see.

400 miljoen euro voor een vernieuwd Bernabéu

Achter de schermen wordt bij Real Madrid alles in gereedheid gebracht om het Bernabéustadion, dat in gebruik genomen werd in 1947, te vernieuwen. De werken starten begin volgend jaar en zullen in totaal zo’n drie jaar in beslag nemen. De arena krijgt een soort van zilveren huid over zich heen getrokken, wat het geheel een futuristisch uiterlijk zal geven. Er komt ook een uitschuifbaar dak en een luxehotel in het stadion. Aan de werken, die volgens voorzitter Florentino Pérez ‘heel complex’ zijn, hangt een prijskaartje van 400 miljoen euro. Ter vergelijking: het nieuwe stadion van Olympique Lyon, dat in januari 2016 ingehuldigd werd en waar vorige week de finale van de Europa League gespeeld werd, kostte in totaal 480 miljoen euro. De in 2005 gebouwde Allianz Arena van Bayern München kostte 350 miljoen euro en de factuur voor de Ghelamco Arena van AA Gent liep op tot 80 miljoen euro.

Voetbalstad Madrid

Als Real Madrid erin slaagt om zaterdag de finale van de Champions League te winnen, dan staan er straks twee Europese bekers te pronken in de Spaanse hoofdstad. Atlético won immers vorige week de Europa League. In de geschiedenis van het Europese voetbal is het nog maar één keer eerder gebeurd dat twee ploegen uit één stad in hetzelfde seizoen een Europabeker winnen. In 1993/94 won AC Milan de Champions League en was stadsgenoot Inter de beste in de toenmalige UEFA Cup.

Het Milan van Fabio Capello – met onder meer Paolo Maldini, Mauro Tassotti, Demetrio Albertini, Roberto Donadoni, Dejan Savicevic en Zvonimir Boban – nam destijds in de finale met 4-0 de maat van FC Barcelona. Het ging nochtans om het dreamteam van trainer Johan Cruijff, met Ronald Koeman, Pep Guardiola, Christo Stoitsjkov en Romário. Inter was in twee wedstrijden – de finale van de UEFA Cup werd toen nog gespeeld in een heen- en terugmatch – te sterk voor het Oostenrijkse Casino Salzburg. Het werd 0-1 en 1-0. Wim Jonk, Dennis Bergkamp en de Uruguayaan Rubén Sosa waren telkens de drie buitenlanders op het blad bij de Italianen. Het team werd aangevoerd door de legendarische Giuseppe Bergomi.

Het vernieuwde Bernabéu heeft een futuristische look.
Het vernieuwde Bernabéu heeft een futuristische look.© BELGAIMAGE
Karim Benzema, Cristiano Ronaldo en Gareth Bale na de winst van de Champions League in 2016. Wie van hen speelt volgend seizoen nog bij de Koninklijke?
Karim Benzema, Cristiano Ronaldo en Gareth Bale na de winst van de Champions League in 2016. Wie van hen speelt volgend seizoen nog bij de Koninklijke?© BELGAIMAGE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content