Revolutionaire voetbalideeën: de bucketlist

© EPA
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

In zijn boek ‘Parlons Football’ doet UEFA-voorzitter Michel Platini enkele opmerkelijke voorstellen om het voetbalspelletje te verbeteren. Een goede aanleiding om eens een round-up te maken van de meest (ir)relevante voorstellen tot vernieuwing, vonden we bij Sport/Voetbalmagazine.

De geschiedenis

Vooreerst enkele belangrijke wijzigingen die het karakter van de voetbalsport ingrijpend veranderd hebben.

1852: De eerste vormen van de buitenspelregel.

1891: Invoering van de strafschop bij een overtreding in het strafschopgebied.

1970: Invoering van gele en rode kaarten om een waarschuwing te geven aan een speler of hem van het veld te sturen. Tot dan toe werd dat louter mondeling opgelegd.

1987: Scheidsrechters moeten blessuretijd bijrekenen op het einde van iedere helft indien zij dat nodig achten.

1992: De doelman mag de bal niet langer met de handen raken na een terugspeelbal van een ploegmaat. Dit als reactie op een defensief en saai WK 1990 in Italië, waar veel teams het tijd rekken tot kunst verheven.

1994: Het driepuntensysteem. Voor het eerst in een groot toernooi gebruikt op het WK 1994. Voornamelijk met de gedachte dat Amerikanen het moeilijk zouden hebben met een gelijkspel, ging de FIFA ervan uit dat drie punten voor een zege meer zou aanzetten tot offensief voetbal.

2014: De vanishing spray! Voortaan blijven spelers in het muurtje netjes op de aangewezen afstand staan.

De ideeëntrommel van Platini

Michel Platini draagt in zijn recente boek vier concrete ideeën aan. Dat zijn deze:

– Twee extra vervangingen

Die twee extra wissels, naast de drie gebruikelijke, zouden wel alleen tijdens de pauze mogen gebeuren. Zo zouden ze er niet voor zorgen dat het spel nog langer stilligt, maar moeten ze een coach wel toelaten het tactisch gemakkelijker over een andere boeg te kunnen gooien en meer voetballers de kans op speelminuten te gunnen.

– Witte kaart bij protest

Een idee dat hij eigenlijk een jaar geleden al eens lanceerde. Wie zo’n kaart voor de neus geduwd krijgt, zou tien minuten op de strafbank moeten plaatsnemen. Zoals in het ijshockey dus. Naast de witte kaart moeten de gele en de rode in leven blijven.

– Geen leeftijdsgrens meer voor refs

Waar nu sommige scheidsrechters noodgedwongen moeten afhaken omdat ze de maximumleeftijd bereikt hebben, wil Platini refs alleen nog maar beoordelen op hun competentie en fysieke kwaliteiten. Hij wil ook, in het geval van matchen met vijf refs, dat de twee scheidsrechters achter het doel zich indien nodig ook op het veld kunnen begeven.

– Einde aan de drievoudige straf

Een speler die als laatste verdediger een fout maakt, kan daar nu tot drie keer toe bestraft voor worden: penalty, uitsluiting en schorsing. Dat zou zich moeten beperken tot een dubbele straf: penalty en geel als de fout gemaakt is in de zestien, rood en vrije trap bij een fout buiten de zestien.

Enkele voorstellen die het niet haalden

– In de periode dat hij bij Bayern München coach was, pleitte Louis van Gaal voor de afschaffing van het nemen van strafschoppen als de stand gelijk is na verlengingen. In de plaats daarvan stelde hij een systeem voor waarin tijdens de verlengingen om de vijf minuten een speler van elke ploeg van het veld moet. “Na 100 minuten sta je dan negen tegen negen, na 115 minuten zes tegen zes”, aldus Van Gaal. Als de stand ook 120 minuten nog gelijk zou zijn, moet een golden goal de beslissing brengen. “Ik heb het meer voor een echt gladiatorengevecht in plaats de willekeur van een strafschoppenreeks.”

– In één adem bond Van Gaal ook de strijd aan tegen de inworpen. Die moeten vervangen worden door intrappen, vindt de Nederlandse succescoach. “Dan zullen verdedigende teams niet zo snel meer een bal buiten trappen”, luidde zijn redenering. Experimenten met de intrap werden echter al gehouden en toonden aan dat het slechts tot promotie van de lange bal leidde.

– Afschaffen van de buitenspelregel. Daar zijn natuurlijk al veel proefballonnetjes over opgelaten. Onder meer door Marco van Basten enkele jaren geleden. Zijn betoog: “Het spel zal er niet veel door veranderen. Topvoetbal is een soort veredeld handbal geworden. Als het zonder buitenspel iets makkelijker zou worden om door zo’n handbalverdediging heen te breken, dan komt dat de attractiviteit ten goede. Het enige wat je zou moeten regelen is dat een spits niet de hele tijd voor de neus van een keeper blijft hangen. Daar moet je dan een nieuw regeltje voor opstellen.”

– Maar de meest van de pot gerukte quote komt toch van FIFA-baas Sepp Blatter himself, vlak voor de start van het WK dit jaar in Brazilië. “Waarom zou ons voetbal niet ooit op een andere planeet gespeeld worden? Dan hebben we niet enkel een WK, maar een heuse interplanetaire competitie.” Blatter zei het op een FIFA-congres, met uitgestreken gezicht, doodserieus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content