Rode Duivels blijven overeind, ondanks rood Kompany: 0-1

© Fred

Het heeft zweet gekost maar de Rode Duivels hebben met 0-1 gewonnen van Israel en komen op basis van doelpuntensaldo aan de leiding in hun groep van de voorronde voor het Europees Kampioenschap. Fellaini scoorde vroeg. Kompany viel uit na twee keer geel.

De Rode Duivels, in dezelfde formatie die zaterdag Cyprus versloeg, kenden een droomstart in het Teddy Stadium in Jeruzalem.

© Fred

Na amper negen minuten kwam een vrije trap van Kevin De Bruyne via Vincent Kompany tot bij Marouane Fellaini, die van dichtbij in doel verlengde (0-1). De thuisploeg was nergens in de eerste helft en op slag van rust hadden de Rode Duivels nog een strafschop moeten krijgen na handspel van Gent-verdediger Rami Gershon, maar scheidsrechter Mark Clattenburg legde de bal niet op de stip.

Rood!

© Fred

Na de pauze kwam Israël al snel beter in de wedstrijd en draaischijf Zahavi testte enkele keren de vuisten van Courtois. Iets na het uur bracht Kompany zijn ploegmaats onnodig in de problemen door een overbodige tweede gele kaart te pakken na een trekfout. Marc Wilmots zat met de handen in het haar, want even voordien had hij Eden Hazard al gewisseld voor Nacer Chadli. De bondscoach haalde dan maar Benteke naar de kant voor verdediger Jason Denayer, die onder lastige omstandigheden zijn debuut bij de Duivels maakte.

© Fred

De Belgen moesten nog 25 minuten puffen en zweten, maar uiteindelijk bleek Israël niet in staat met een man meer langszij te komen.

Na 5 wedstrijden staan België en Wales met 11 punten aan de leiding. De Rode Duivels staan op kop met een beter doelpuntensaldo.

In de eerstvolgende FIFA-ranking springen de Rode Duivels overigens over Colombia naar de derde plaats, de hoogste notering ooit voor de Belgische nationale elf.