Rode Duivels: invallers zorgen voor 3-1 winst tegen IJsland

Het was minder makkelijk dan de score laat vermoeden. In het Koning Boudewijnstadion wonnen de Rode Duivels, in afwachting van een duel met Wales, een vriendschappelijk treffen met IJsland, dat vele vaste pionnen liet rusten. De invallers bezorgden de Rode Duivels in de tweede helft de zege.

Beide landen konden voor de pauze niet verbergen dat er zondag belangrijke EK-kwalificatiewedstrijden op het programma staan: België moet tegen Wales aan de slag, en IJsland, dat het verrassend goed doet in de poule met Nederland, moet Tsjechië bekampen. En dus werd er bij momenten aan een gezapig tempo gespeeld.

Het iets meer dan half volgelopen Koning Boudewijnstadion zag wel wat kansen. Axel Witsel en Adnan Januzaj hadden in de beginfase al eens gedreigd toen in de elfde minuut Nicolas Lombaerts een vrije trap van Januzaj de 1-0 voorbij reservedoelman Ögmundur Kristinsson kopte. Zowaar een doelpunt na een stilstaande fase voor de Rode Duivels. Voor Lombaerts dan weer het derde doelpunt in het shirt van de nationale ploeg.

Snel een tegengoal

IJsland was in een zuivere 4-4-2 niet naar de Heizel afgezakt om louter te verdedigen en twee minuten na de openingstreffer stonden de bordjes alweer in evenwicht. Bij een hoekschop werd oude bekende Alfred Finnbogason aan de tweede paal te veel vrijheid gegund. De ex-aanvaller van Lokeren werkte het leer met de bil voorbij Courtois (1-1).

IJsland dreigde nog via Kjartansson en Gislason, het centrale duo bij de Duivels verdedigde niet altijd even secuur. Aan de overkant dreigden Witsel, Vertonghen, Benteke en een bedrijvige Januzaj nog, maar gescoord werd er niet meer.

Aanvallersprimeur

Bondscoach Marc Wilmots greep bij de pauze in door een onzichtbare Moussa Dembélé te vervangen door Romelu Lukaku. Hazard ging naar de kant voor Divock Origi, waardoor het aanvalstrio Origi-Benteke-Lukaku voor het eerst samen mocht spelen bij de nationale ploeg. Origi ging – net als in Bosnië – op rechts postvatten, Benteke speelde in steun van diepe spits Lukaku.

Na een gezapig begin sloeg op het uur het vuur dan toch in de pan. Origi sneed goed door het centrum en liet met een stevige knal de bezoekende doelman kansloos (2-1). Iets meer dan tien minuten later glipten invallers Mertens en Lukaku door de buitenspelval. De winger van Napoli was niet zelfzuchtig en bediende Lukaku, die in een leeg doel kon duwen (3-1).

Nadien verwaterde het spel door de vele wissels. Anderlecht-talent Dennis Praet kreeg van Wilmots nog zijn eerste speelminuten. De beste kansen waren in het slot voor IJsland, maar Courtois gaf geen krimp. Zondagavond (18u) moeten de Rode Duivels opnieuw aan de bak in het Koning Boudewijnstadion. Dan komt leider Wales op de vierde speeldag in groep B van de EK-kwalificaties op bezoek. België staat met vier op zes momenteel op de derde plaats in de groep. Israël puurde uit twee wedstrijden zes punten en is tweede, Wales sprokkelde zeven punten in drie wedstrijden.