Rode Duivels makkelijk voorbij Andorra: 6-0

De tegenstand van Andorra was beperkt maar de Rode Duivels wonnen hun eerste kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap met groot gemak, en met goed voetbal, in een uitverkocht stadion: 6-0. Dries Mertens scoorde twee keer.

In de eerste helft werd er in een vol Koning Boudewijnstadion bij momenten wervelend gevoetbald. De wedstrijd was ternauwernood op gang gefloten toen een scherp schot van Kevin De Bruyne op de lat botste.

Bondscoach Marc Wilmots had voor de wedstrijd kalmte en geduld gepredikt, maar zijn troepen trokken gretig naar voor, en de Rode Duivels, die Eden Hazard met een pijnlijke teen moesten missen, waren bijzonder dominant. Voor Andorra, dat overwegend op amateurspelers teert, was het pompen of verzuipen. Op het kwartier duwde Origi, op voorzet van De Bruyne, het leer tegen de paal. Zes minuten later gooide de middenvelder van Wolfsburg de bal opnieuw voor doel, ditmaal spatte de poging van Origi uiteen op de onderkant van de dwarsligger.

Na een halfuur was de ban dan eindelijk gebroken. De Bruyne zette een strafschop feilloos om, nadat Ayala Dries Mertens had neergetrokken. De bedrijvige De Bruyne mocht drie minuten later na een snelle omschakeling opnieuw juichen. Chadli zorgde er in de 37e minuut, op voorzet van Jan Vertonghen, voor dat de Rode Duivels met een 3-0 voorsprong konden gaan rusten.

Twee keer Mertens

Na de pauze drongen de Rode Duivels niet meteen aan voor een vierde goal. Het was wachten tot de 59e minuut, toen Origi van net buiten de grote rechthoek mooi in de linkerbenedenhoek besloot. Zes minuten later viel een voorzet van Alderweireld op de lat, de goed gevolgde Mertens tikte simpel de 5-0 binnen. De lichtvoetige vleugelspeler van Napoli knalde luttele minuten later zijn tweede van de avond tegen de netten. Thibaut Courtois, speelklaar bevonden na het neurologisch onderzoek van vrijdagmorgen, moest in de hele wedstrijd geen enkele keer de handen uit de mouwen steken.

In de andere wedstrijden van groep B eindigden Cyprus-Israël op 1-2 en Wales-Bosnië-Herzegovina op 0-0.

Maandag trekken de Rode Duivels naar Zenica, waar ze het opnemen tegen de Bosniërs. Andorra ontvangt dan Israël, Cyprus trekt naar Wales.