Rode Duivels tegen Bosnië, Israël, Wales, Cyprus en Andorra in voorronde EK 2016

© Belga

De Rode Duivels spelen in de voorronde van het EK 2016 in Frankrijk in poule B tegen Bosnië-Herzegovina, Israël, Wales, Cyprus en Andorra. Dat is het resultaat van de loting in het Franse Nice.

België was, in tegenstelling tot de groepsloting voor het WK in Brazilië, geen reekshoofd bij de loting – die mee werd uitgevoerd door Jean-Marie Pfaff. De toewijzing van de potten gebeurde immers op basis van de UEFA-coëfficiënt. Daarbij tellen de resultaten van het WK 2010, het EK 2012 (met voorronde) en de voorronde van het WK 2014.

Uit pot 1 lootten de Rode Duivels Bosnië-Herzegovina. Zo werden onder meer Duitsland en Spanje ontlopen. Voorts werden nog Wales, Cyprus, Israël en Andorra geloot.

Kalender

De Duivels beginnen hun kwalificatiecampagne met een uitwedstrijd op dinsdag 9 september in Israël (om 20u45). Op vrijdag 10 oktober ontvangt België in poule B Andorra (om 20u45). Drie dagen later, op maandag 13 oktober, trekt bondscoach Marc Wilmots met zijn jongens naar groepshoofd Bosnië-Herzegovina (om 20u45). Zondag 16 november speelt België thuis tegen Wales (om 18u).

De eerste kwalificatiematch in 2015 wordt een thuiswedstrijd tegen Cyprus, op zaterdag 28 maart (om 20u45). Op vrijdag 12 juni gaan de Rode Duivels op bezoek in Wales (om 20u45). Donderdag 3 september ontvangt België Bosnië-Herzegovina (om 20u45). Drie dagen later, zondag 6 september, staat de uitmatch in Cyprus geprogrammeerd (om 20u45). Zaterdag 10 oktober speelt België in Andorra (om 20u45). De kwalificatiecampagne wordt drie dagen nadien, dinsdag 13 oktober, afgesloten met een thuismatch tegen Israël (om 20u45).

De eerste twee van de negen poules (acht van zes, één van vijf) en de beste derde plaatsen zich rechtstreeks voor het EK, dat voor het eerst met 24 landen wordt gespeeld. De acht overige derdes spelen play-offs om de laatste vier tickets. Organisator Frankrijk is rechtstreeks geplaatst en speelt als voorbereiding oefeninterlands tegen de teams uit de poule van vijf.

De Rode Duivels misten de drie voorbije edities van het EK. Op EURO 2000 waren ze er, als gastheer, wel bij, ze sneuvelden toen in de groepsfase.

Wilmots: “Tegen deze landen kunnen we elke match winnen”

Bondscoach Marc Wilmots reageerde tevreden. “De loting had veel zwaarder kunnen uitvallen”, zei hij aan Sporza. “Ik zal niet zeggen dat het een mooie loting is, want elke match is moeilijk. Maar ik keer toch met een tevreden gevoel weer naar huis. We vermijden de grote landen. Tegen deze landen kunnen we elke match winnen en dat zullen we ook proberen te doen. We gaan voor de eerste plaats in de groep. Maar ook als we tweede worden, zal niemand klagen. We moeten ons wel gewoon plaatsen in deze groep.”

“Dat we het in het verleden lastig hadden met Bosnië? Het verleden telt niet meer, wij kijken vooruit”, aldus de bondscoach. “We proberen eerst een goed WK te spelen. We willen niet te veel praten, maar we willen het doen op het veld.”

François De Keersmaecker: “Opletten voor onderschatting”

“Ik ben tevreden met de loting, het had erger gekund”, zei ook bondsvoorzitter François De Keersmaecker aan Sporza. “Op sportief vlak denk ik dat de kwalificatie er meer dan inzit. We moeten onze tegenstrevers respecteren, maar we hebben de grote voetballanden vermeden. We moeten wel opletten voor onderschatting.”

Dat België de toplanden ontliep, betekent mogelijk ook dat de opkomst van het publiek minder groot zal zijn. Al denkt de bonsvoorzitter dat het stadion wel gevuld zal raken. “Misschien krijgen supporters die anders niet kunnen komen nu wel eens de kans om te komen.”

EK-kwalificatie met Wilmots?

Of Marc Wilmots tijdens de EK-kwalificatie op de bank zal zitten, is nog niet duidelijk. Zijn huidige contract loopt af na het WK. “Er zijn momenteel gesprekken aan de gang”, aldus De Keersmaecker tegenover Sporza. “We zullen gezamenlijk ons standpunt kenbaar maken op het juiste moment. Het is wel de bedoeling dat we voor het WK tot een akkoord komen.” (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content