Sevilla wint Europa League, dank zij Carlos Bacca

© REUTERS

Het Spaanse FC Sevilla heeft voor de vierde keer in zijn bestaan en voor het tweede jaar op rij de Europa League voetbal gewonnen. De nummer vijf uit de Spaanse Primera Division hield in de finale het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk af en haalde het met 3-2.

De Colombiaan Carlos Bacca, de ex-spits van Club Brugge, werd man van de match met twee doelpunten.

De wedstrijd werd in het Poolse Warschau gespeeld.

In een erg genietbare eerste helft was het Club Brugge-killer Dnipro dat al na zeven minuten op rozen scoorde. Na een snelle counter kopte de Kroaat Nikola Kalinic een perfecte voorzet van Matheus tegen de Spaanse touwen (1-0). Titelverdediger Sevilla reageerde echter meteen en na een hoekschop trapte de Pool Grzegorz Krychowiak in de 28e minuut de gelijkmaker in doel. De Spanjaarden gingen door op hun elan en na een knappe pass van kapitein Reyes en een dito loopbeweging van Carlos Bacca zorgde de voormalige spits van Blauw-Zwart amper drie minuten later voor de 2-1. Sevilla leek met die voorsprong te kunnen gaan rusten, maar in minuut 44 krulde de Oekraïense kapitein Ruslan Rotan een vrije trap in doel: 2-2 bij de rust.

Sevilla en Bacca boven

Na de pauze was Sevilla baas, maar het was wachten tot diep in de tweede helft vooraleer er opnieuw gescoord werd. Het was opnieuw de Colombiaanse sluipschutter Bacca die na een subtiel tikje van Vitolo de 3-2 binnentrapte. Even later hield doelman Boyko Bacca met een enorme reflex van diens derde van de avond. Het bleef 3-2.

Voor Sevilla, dat in de groepsfase nog te sterk was voor Standard (0-0 en 3-1), is het al de vierde eindzege in de Europa League (of de toenmalige UEFA Cup), na winst in 2006 (tegen Middlesbrough), 2007 (tegen Espanyol) en 2014 (tegen Benfica). Met vier eindzeges wordt het ook alleen recordhouder.

Champions League

De eindzege van FC Sevilla brengt de Spanjaarden rechtstreeks in de groepsfase van de Champions League editie 2015-2016. Wat betekent at Spanje nu vier of zelfs vijf deelnemers aan de groepsfase heeft. Dat zijn naast Sevilla ook kampioen FC Barcelona, runner-up Real Madrid en nummer drie Atletico Madrid. Valencia, dat net voor Sevilla als vierde eindigde in de Primera Division, kan zich via de voorrondes nog naar de groepsfase knokken.