Sterspeler Albanië: Lorik Cana (32)

08/04/16 om 15:30 - Bijgewerkt op 07/04/16 om 15:46

Een politiek incident zorgde ervoor dat Albanië tijdens de kwalificatiecampagne eerder negatief in het nieuws kwam. Toch behaalde het land voor de eerste keer ooit een groot tornooi, met kapitein Lorik Cana als boegbeeld.

Sterspeler Albanië: Lorik Cana (32)

Lorik Cana (R) © Belga Image

Tijdens de wedstrijd tegen Servië reisden er door politieke spanningen geen Albanese supporters mee met de ploeg. Toen opeens een drone met een politiek getinte Albanese vlag boven het veld verscheen, gingen de poppen aan het dansen in de Servische thuisvakken.

Er braken rellen uit en enkele heethoofden bestormden het terrein. Als Albanië iets wil betekenen op dit EK , zal het zeker het hoofd koel moeten houden. Daarvoor rekent de ploeg op de ervaren middenvelder Lorik Cana.

Brok ervaring

Cana ligt al heel zijn carrière in de bovenste schuif bij zijn supporters. Hij heeft een enorme vechtlust en is een UNICEF-ambassadeur. Het grootste deel van zijn carrière bracht de Albanees door in Frankrijk, hij speelde er bij PSG en Marseille.

In Sunderland werd hij als eerste Albanees ooit in de Premier League al kapitein in zijn eerste Engelse seizoen. Hij trok later de goede lijn door bij Lazio, waar hij de Italiaanse beker won. Lorik Cana verpersoonlijkt de strijdersmentaliteit die Albanië op het EK nodig heeft om overeind te blijven.

Philippe Briers

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Onze partners