Sterspeler Wales: Gareth Bale (26)

18/04/16 om 09:44 - Bijgewerkt om 10:11

Gareth Bale leidde Wales voor de eerste keer ooit naar een EK. Die andere Welshe legende Ryan Giggs, die dat nooit voor elkaar kreeg, zal daarom nooit zoveel erkenning krijgen als Bale.

Sterspeler Wales: Gareth Bale (26)

Gareth Bale (L) in duel met Jason Denayer © BELGAIMAGE

Op het WK in 1958 werd Wales in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere wereldkampioen Brazilië. Dat was het enige grote toernooi waar de Welshmen ooit aanwezig waren. Tot Gareth Bale zijn land eindelijk naar een EK-deelname leidde.

Het waren niet enkel zijn 6 doelpunten in de kwalificatiewedstrijden die The Dragons kwalificeerden. De aanwezigheid van de superster geeft de iets minder getalenteerde Welshmen elke interland het vertrouwen om boven zichzelf uit te stijgen.

Belgische irritatie

Wales eindigde in de kwalificatiecampagne voor dit EK tweede in zijn groep, achter de Rode Duivels. Toch slaagden de Welshmen erin om de troepen van Wilmots aan het wankelen te brengen.

Toen België bleef steken op een 0-0-gelijkspel in Brussel werd dat nog afgedaan als een accident de parcours. Maar Wales versloeg de Rode Duivels later zelfs in Cardiff na een doelpunt van Gareth Bale. De taaie Welshmen bewezen zo dat ze het elke grote ploeg lastig kunnen maken in Frankrijk.

Philippe Briers

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Lees meer over:

Onze partners