Sterspeler Zwitserland: Xherdan Shaqiri (24)

10/04/16 om 08:00 - Bijgewerkt op 08/04/16 om 11:17

Het Zwitserse voetbal heeft handig gebruikgemaakt van zijn multiculturele bevolking om een oerdegelijk elftal op poten te zetten. De grote smaakmaker is het blokje graniet Xherdan Shaqiri.

Sterspeler Zwitserland: Xherdan Shaqiri (24)

Xherdan Shaqiri © Belga Image

In Zwitserland heerst er de angst dat een gouden generatie verloren gaat. Op het EK 2012 waren de Zwitsers niet aanwezig. In Brazilië werden ze door de latere finalist Argentinië diep in de verlengingen uit het WK gewipt.

Net als Shaqiri zijn de andere Zwitserse sterspelers ook van buitenlandse origine. Granit Xhaka, Ricardo Rodriguez en Admir Mehmedi zijn allemaal spelers die nu Zwitserland hun thuis noemen.

Bochtig parcours

Ondanks zijn jeugdige leeftijd, heeft Xherdan Shaqiri al 46 interlands gespeeld. In zijn tijd bij Basel stonden de topclubs allemaal voor hem in de rij, hij koos voor Bayern München.

Zijn speeltijd in München was beperkt en ook in Italië bij Inter liep het mis. Stoke City haalde de bonkige winger toch nog voor een slordige 16 miljoen euro naar Engeland. Daar blaast Shaqiri nu, samen met andere teleurstellende toptalenten zoals Arnautovic en Bojan, zijn carrière nieuw leven in.

Een helder overzicht van alle cijfers, resultaten en klassementen vindt u hier. Live-verslagen van de wedstrijden, voor-en nabeschouwingen, de sfeerverslagen van ter plekke, opinie en duiding leest u dan weer hier

Onze partners