Trainersjob: hoe zuidoostelijker, hoe onzekerder

© Belga Image
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Uit een grondige analyse van het Europese voetballandschap door de UEFA blijkt hoe onzeker de job van trainer is. Ook op wereldvlak.

Belgische trainers klagen er weleens over: het gebrek aan werkzekerheid en de snelheid waarmee clubs overgaan tot een wissel. Zet die trend zich overal door en hebben ze recht tot klagen? Wel, uit onderzoek van de UEFA blijkt van wel, tenminste als we als maatstaf de West-Europese competities nemen. In het seizoen 2014-2015 veranderden 63 procent van de Belgische eersteklassers van coach (inclusief de wissels in de zomer). In Engeland was dat 40 procent, in Frankrijk 25 procent, in Nederland en Spanje 50 procent en in Duitsland 56 procent. Alleen Italië (65 procent wissels) komt in onze buurt. Trainer zijn in Portugal is in het westen het meest ondankbaar: tijdens of na dat seizoen veranderde 72 procent van de eersteklassers van coach.

Nog sterker is de neiging tot veranderen als je verder oostwaarts gaat. In Roemenië veranderde 94 procent van coach, in Turkije ook, terwijl Griekenland bleef steken op 83 procent. Opvallend is dan weer de trend in Noord-Europa, een oord van werkzekerheid. Finland: 8 procent. Noorwegen: 31 procent. Zweden: 38 procent. IJsland: 42 procent. Schotland idem. Opmerkelijke uitzondering: de Engelse tweede klasse, waar wél een groot verloop van coaches is (72 procent).

Is het overal ter wereld zo? De UEFA onderzocht ook de andere continenten. In Australië, Zuid-Korea en Japan is er grote stabiliteit, maar voor meer werkzekerheid moet je het elders niet doen. In Costa Rica veranderden álle eersteklassers van trainer, in Brazilië 90 procent. En Paul Put moet zich ook weinig illusies maken: Algerije scoort 94 procent qua trainersbewegingen. In Noord-Afrika is het alleen in Marokko (56 procent) vrij stabiel.

De UEFA onderzocht ook de gemiddelde leeftijden van de hoofdcoach. Opvallend daarbij: in de grote competities ligt die tussen de 52 (Engeland) en 49,1 (Italië). De uitzondering is Duitsland, dat met zijn gemiddelde leeftijd (46,7) op het niveau van België (47,1) of Nederland (46,6) en de Scandinavische landen ligt. In Afrika en Zuid-Amerika zijn de coaches gemiddeld ook ouder dan 50. Uitzondering: Argentinië, met een gemiddelde van 45.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content