Trekken grote competities de Champions League naar zich toe?

© REUTERS

De Europese Club Associatie (ECA) heeft volgens buitenlandse sportmedia een principeakkoord bereikt over de hervorming van de Champions League. Die is vooral voordelig voor grote competities. Als ze wordt doorgevoerd, kan België vanaf 2018 geen twee ploegen in de Champions League hebben.

Deze week schreven de gerenommeerde sportkranten La Gazzetta dello Sport en Mundo Deportivo dat de Europese Club Associatie (ECA) aan een hervorming van de Champions League werkt. De kranten spreken van een principeakkoord.

Volgens dat akkoord zouden de vier grote competities (Duitsland, Engeland, Italië en Spanje) vanaf 2018 vier gegarandeerde deelnemers in de groepsfase van de Champions League krijgen. Nu zijn dat er drie in de groepsfase en een in de play-offs voor de poules.

Van de vier tickets in het nieuwe systeem zouden er drie naar de eerste drie ploegen in de lokale competitie gaan. Een vierde ticket zou een wildcard zijn op basis van historische prestaties of de Europese coëfficiënt. Daarmee zouden in de huidige situatie ploegen als Manchester United en AC Milan – nu veroordeeld tot de Europa League – opgevist kunnen worden.

De grote teams zouden zo veel meer zekerheid hebben op Champions Leaguevoetbal en zouden hun inkomsten uit bijvoorbeeld sponsoring zien stijgen. De voorspelbaarheid zou ook afnemen, omdat het vaak dezelfde ploegen zijn die er vroeg uitgeknikkerd worden of ver doorstoten.

‘Ben ook geschrokken’

Slecht nieuws is voor de kleinere voetballanden. De Franse Ligue 1, de Portugese Liga en de Russische Premier League zouden na de hervorming twee vaste plaatsen krijgen. Landen als Oekraïne, België, Nederland, Turkije en Zwitserland zouden één rechtstreeks ticket voor de poulefase krijgen. De overige vijf tickets zouden verdeeld worden onder de andere Europese federaties na een voorronde. Ter vergelijking: nu strijden de ploegne in de voorrondes voor tien overgebleven tickets.

De situatie is ook nadelig voor België. Nu krijgt België twee tickets: een voor de poulefase, dat nu voor Club Brugge is, en een voor de derde kwalificatieronde, dat dit jaar naar Anderlecht gaat. In de nieuwe situatie zou dat laatste ticket wegvallen.

Michaël Verschueren, die voor België zetelt in de ECA, reageert genuanceerd in Het Laatste Nieuws. ‘Ik ben ook geschrokken, ja. Navraag leerde me dat het slechts om een denkpiste van de grote competities gaat, net zoals de middelgrote en kleine landen nadenken over de toekomst van de Champions League. We moeten niet panikeren, er is nog geen beslissing genomen. Voor september komt er geen duidelijkheid.’

Dat de grote competities de Champions League meer naar zich willen toetrekken, is geen verrassing. Volgens La Gazzetta dello Sport willen ploegen als Bayern, Juventus en Barcelona graag een Super League, een competitie met enkel de topploegen. Dat zou nefast zijn voor de lokale competities in het weekend en zou de Champions League uit de markt spelen. Zowel juridisch als economisch is dat haalbaar, aldus La Gazzetta, maar de Premier League blijft een probleem. Die is 3,2 miljard euro waard aan tv-rechten terwijl de Champions League en Europa League samen maar aan 2,3 miljard komen. De Engelsen zullen dan ook niet willen inbinden om deel te nemen aan de nieuwe competitie. (JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content