‘UEFA-voorzitter Ceferin is vooral een evenwichtskunstenaar’

Een Superliga is (op korte termijn) alweer van de baan, zegt François Colin.

Op 5 juni wordt Gianni Infantino (48) in Parijs herkozen tot voorzitter van de FIFA. Hij is immers de enige kandidaat. Zijn grote rivaal Aleksander Ceferin (51) zag vorige donderdag zijn mandaat als voorzitter van de UEFA al met handgeklap voor vier jaar verlengd worden.

Dat het tussen de president van de Europese voetbalunie en haar vroegere secretaris-generaal niet echt botert, bleek nog maar eens op het jongste congres in Rome. De Sloveen maakte dat de Italiaanse Zwitser, die in de zaal zat, nog eens overduidelijk door in zijn dankwoord te stellen dat goede vrienden nee tegen elkaar durven te zeggen.

Ceferin maakte er andermaal geen geheim van dat hij de plannen van Infantino voor een uitgebreide Club World Cup (van zeven clubs elk jaar zoals nu, naar een vierjaarlijks toernooi met 24 teams) en de oprichting van een globale Nations League geblokkeerd had. ‘Europa toonde daarmee respect voor het voetbal en wij verwachten van de FIFA respect voor ons’, aldus Ceferin.

Toen hij in september 2016 onverwacht verkozen werd als opvolger van Michel Platini leek Ceferin een wat grijze muis die moest zorgen dat de belangen van de kleinere Europese voetballanden beter behartigd werden. De Sloveen begreep echter al snel dat hij de Europese topclubs te vriend moest houden, omdat deze er niet voor zouden terugschrikken om zich af te scheuren van de UEFA en een Europese Superliga op te starten.

Aleksander Ceferin bewees inmiddels dat hij een uitstekende evenwichtskunstenaar is. Vorige week presenteerde hij een ‘memorandum van wederzijds begrip’ met de ECA (European Club Associaton, die alle Europese topclubs verenigt) dat tot 2024 van kracht is. ‘Wij willen samenwerken in vertrouwen en met transparante doelstellingen voor het welzijn en de stabiliteit van het Europese voetbal’, liet de UEFA in een perscommuniqué weten.

Een Superliga is dus (op korte termijn) alweer van de baan.

De topclubs zijn tevreden. Duitsland, Engeland, Spanje en Italië zijn immers verzekerd van vier deelnemers aan de Champions League en er zouden al met de ECA afspraken gemaakt zijn om na 2024 het aantal wedstrijden in de groepsfase te verhogen. De topclubs krijgen ook weer meer geld. Bij officiële interlands gaat er voortaan 240.000 in plaats van 200.000 euro naar de ploegen voor elke international die wordt afgestaan. Financieel zit de UEFA er immers warmpjes bij. In Rome werd bekendgemaakt dat Nyon in het komende seizoen verzekerd is van 5,7 miljard euro aan inkomsten. Geld dat vooral via de kampioenenliga binnenstroomt. De kleinere clubs worden gepaaid met de terugkeer van de derde Europese bekercompetitie, die in 2021 van start gaat.

De UEFA vindt dat de vijf grote voetbalnaties financieel niet overbedeeld worden. Zij zorgen voor 86 procent van de inkomsten en krijgen ‘slechts’ zestig procent terug. Ceferin heeft er zich bij neergelegd dat de verschillen tussen de clubs uit de grote en kleine voetballanden – de rijke en de arme ploegen – alleen zullen toenemen. Die evolutie kan alleen vertraagd, niet gestopt worden.

De Sloveense advocaat scoorde nog meer goede punten bij ECA- en Juventusvoorzitter Andrea Agnelli met de aankondiging dat de UEFA op het gebied van doping en financiële fair play ook streng zal zijn voor de topclubs. Een stevige waarschuwing aan het adres van Manchester City en Paris Saint-Germain.

Ceferin maakte zich ook boos op een aantal toppers, omdat er slechts vijf van de zestien trainers waren komen opdagen op de briefing over de introductie van de videoref deze week in de Champions League. De afwezigen hebben volgens hem niet het recht beslissingen in vraag te stellen.

De UEFA wilde aanvankelijk niet weten van de VAR, hoewel deze in alle topcompetities (op de Premier League na) aan de slag is en vorig jaar al op het WK zijn opwachting maakte. Ceferin lijkt wat behoudsgezind, maar wordt door zijn ‘vriend’ Infantino onder druk gezet. De FIFA geeft immers het voorbeeld wat betreft meer transparantie over de verloning van spelersmakelaars en de beperking van het aantal uitgeleende spelers. De ‘gewapende vrede’ tussen de twee machtigste voetbalbobo’s kan de sport alleen ten goede komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content