Ultieme treffer Götze schenkt Duitsland vierde wereldtitel

© REUTERS

Duitsland is in Rio de Janeiro voor de vierde keer, na 1954, 1974 en 1990, wereldkampioen voetbal geworden. Het versloeg Argentinië met 1-0 na verlengingen. Mario Götze besliste het duel in de 113e minuut.

Argentinië startte met dezelfde elf als in de halve finale tegen Nederland (0-0), dus zonder Angel di Maria. De spits van Real Madrid liep een dijblessure op in de kwartfinales tegen de Rode Duivels (1-0) en bleek zondag onvoldoende hersteld. Lucas Biglia (ex-Anderlecht) kreeg opnieuw het vertrouwen op het middenveld. Ook de Duitse bondscoach Joachim Löw wou het team dat Brazilië met 7-1 inblikte, niet wijzigen. Tijdens de opwarming zag hij echter Sami Khedira met een kuitblessure uitvallen. Christoph Kramer kwam in zijn plaats. Lang duurde het optreden van de middenvelder van Borussia Mönchengladbach niet. Na een kwartier kwam Kramer onzacht in contact met de schouder van Ezequiel Garay. Kramer probeerde nog door te gaan, maar op het halfuur verliet hij het terrein, nog steeds groggy, voor Andre Schürrle.

Reuzekans

In een boeiende eerste helft werd snel duidelijk dat Argentinië zich niet op Braziliaanse wijze zou laten afslachten. De Albiceleste was zelfs wat sterker dan de Mannschaft. Gonzalo Higuain miste in de 21e minuut een reuzekans om Argentinië op voorsprong te brengen. Negen minuten later deed de spits van Napels wel de netten trillen, maar hij was wegens buitenspel afgevlagd. Lionel Messi kwam vijf minuten voor rust dicht bij een doelpunt, verdediger Jérôme Boateng redde de Duitse meubelen. Aan de overzijde moest doelman Sergio Romero redding brengen op een poging van Schürlle. In blessuretijd kopte Benedikt Höwedes op de paal. Die Höwedes was tien minuten eerder aan rood ontsnapt na een zware fout op Pablo Javier Zabaleta. Met geel toonde de Italiaanse scheidsrechter Nicola Rizzolo zich genadig.

Derde keer op rij verlengingen

Voor de tweede periode bracht de Argentijnse bondscoach Alejandro Sabella Sergio Agüero voor Ezequiel Lavezzi. Meteen waren de Argentijnen weer gevaarlijk. Messi besloot voorlangs. Tien minuten later kon Manuel Neuer de bal in zijn zestien net voor Higuain ontzetten. De doelman trof Higuain daarbij vol met de knie in het gezicht, maar kwam er zonder fout vanaf. Higuain kwam na de botsing niet meer in het spel voor en mocht twaalf minuten voor tijd gaan rusten voor Rodrigo Palacio. Bij Duitsland mocht Mario Götze Miroslav Klose komen vervangen. Ook zij konden niet meer vermijden dat de WK-finale voor de zevende keer in de geschiedenis en de derde keer op rij verlengingen kreeg.

Götze de held van de natie

In die verlengingen moest Romero onmiddellijk bij de les zijn. De Argentijnse doelman belette Mesul Ozil het scoren. Argentinië reageerde meteen. Aguëro en Romerio konden niet afwerken. De partij werd bitsiger in de tweede vrlenging. Aguëro en Thomas Müller deelden slagen uit. Bastian Schweinsteiger moest even bloedend van het veld. Zeven minuten voor tijd werd Götze de held van de natie. De spits van Bayern controleerde een voorzet van Schürrle en trapte beheerst voorbij Romero. (Belga/TV)