Uruguayaans talent Maximiliano Gomez (21) ontbolstert bij Celta de Vigo

© BELGA IMAGE

Bij Celta de Vigo draait niet alles rond Iago Aspas. Een nieuw talent klopt er hard op de deur.

19 augustus 2017. Voor zijn eerste match van het seizoen ontvangt Celta de Vigo het Real Sociedad van Adnan Januzaj. De supporters wisselen vragende blikken uit als ze in de basiself een zekere Maximiliano Gómez zien staan. De Uruguayaan antwoordt meteen op het veld met zijn eerste twee goals op Europese bodem.

Montevideo, twee jaar eerder. Het Uruguayaanse Defensor Sporting ontvangt Lanús uit Argentinië in de 1/8 finale van de Copa Sudamericana. Het duel draait uit op een strafschoppenserie. Nadat de Argentijnen missen, kan de club uit de Uruguayaanse hoofdstad zich kwalificeren als het zijn vijfde penalty omzet. Tot grote verbazing van de lokale fans wandelt een 19-jarige jongen naar de bal. ‘We hadden vier spelers aangeduid en dan heeft Maxi tegen Fleurquin ( destijds de kapitein, nvdr) gezegd dat hij er ook eentje wilde trappen. Toen hij als nummer vijf werd aangeduid, bekeek iedereen elkaar. Maar hij knalde de bal erin. Dat zegt veel over zijn persoonlijkheid’, vertelt Juan Tejera, zijn ex-coach bij Defensor Sporting, aan Referi, de sportsite van de Uruguayaanse krant El Observador.

‘Maxigol’ is geboren. In het seizoen 2015-16 maakt hij 14 goals in 21 wedstrijden. Het seizoen erop treft hij 15 keer raak in 27 matchen. Daarna staan de Europese clubs in de rij en is het Celta de Vigo dat de Uruguyaan binnenhaalt. El Toro, zoals zijn bijnaam is, vindt ook in Spanje al snel de weg naar het net. Samen met Iago Aspas, zijn collega in de spits, boezemt hij de tegenstanders schrik in.

Gómez werd ook al opgeroepen door bondscoach Oscar Tabárez. Met Edinson Cavani en Luis Suárez is de concurrentie in de spits niet mals, maar Gómez wil niet de tweede viool spelen. ‘Maxi gaat niet naar de nationale ploeg om de kat uit de boom te kijken, hij gaat om te winnen en te scoren’, zegt zijn oud-trainer Eduardo Acevedo in Referi. Veel kans dus dat we de 21-jarige spits straks ook op het WK zien, waar Uruguay in een poule met Rusland, Egypte en Saoedi-Arabië ingedeeld is.

Romain Goffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content