Valencia in vrije val

© REUTERS
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Vorig seizoen speelde Valencia nog Champions League in de poule met AA Gent, nu dreigt de degradatie. Wat is er aan de hand?

Sinds Peter Lim, een ondernemer uit Singapore die bevriend is met supermakelaar Jorge Mendes, eigenaar werd van Valencia in de zomer van 2014, lijkt de club steeds meer op een duiventil. In het eerste seizoen, onder coach Nuno, was er nog geen vuiltje aan de lucht. Valencia eindigde vierde en plaatste zich zo voor de Champions League. Maar vorig seizoen draaide het vierkant.

In een CL-poule met FC Zenit, Olympique Lyon en AA Gent pakte Valencia slechts zes punten, terwijl het in de competitie steeds verder wegzakte. Nuno werd aan de deur gezet en in zijn plaats kwam de totaal onervaren Gary Neville. Die kon de neerwaartse beweging niet omkeren. Nog voor het einde van het seizoen werd hij vervangen door zijn assistent Pako Ayestarán. De Bask parkeerde de ploeg nog op een twaalfde plaats in La Liga, maar begon dit seizoen dramatisch.

De gelouterde Cesare Prandelli moest Valencia reanimeren, maar ook de Italiaan slaagt daar voorlopig niet in: van de acht matchen onder zijn leiding werd er slechts één gewonnen. Hij klaagt over een gebrek aan inzet bij de spelers en ging vorige week in Singapore praten met Peter Lim, die al een jaar niet meer in Valencia geweest is. Prandelli wil versterking op het middenveld en aast op een leider die de ploeg kan meetrekken uit het moeras van inertie. Lim beloofde Prandelli dat hij in januari de markt op mag. Afgelopen zomer vertrokken onder meer Shkodran Mustafi (41 miljoen euro, Arsenal), André Gomes en Paco Alcácer (35 en 32 miljoen euro, FC Barcelona). Nieuwkomers Ezequiel Garay (voor 20 miljoen euro gekocht van FC Zenit) en Europees kampioen Nani (8,5 miljoen euro, Fenerbahçe) konden tot nu toe hun stempel niet drukken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content