VS experimenteert met jeugd

© Belga Image
Steve Van Herpe
Steve Van Herpe Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Voor het eerst sinds 1986 missen de Verenigde Staten het WK. Ze geven nu enkele jonge talenten een kans, onder wie de zoon van George Weah.

Door de opvallende resultaten in enkele topoefenmatchen raakte het ondergesneeuwd vorige week, maar ook de Verenigde Staten sparden. In North Carolina wonnen ze met 1-0 van Paraguay.

Het was hun derde wedstrijd sinds het ontluisterende 2-1-verlies tegen Trinidad en Tobago. Die laatste WK-kwalificatiematch ontketende een crisis in het Amerikaanse voetbal. In een groep met zes landen plaatsten Mexico, Costa Rica en Panama zich rechtstreeks voor het WK. Honduras werd vierde en verloor de barragewedstrijden tegen Australië. De Verenigde Staten eindigden op een teleurstellende vijfde plaats en lieten alleen Trinidad en Tobago achter zich. Bondscoach Bruce Arena, die tijdens de campagne Jürgen Klinsmann was komen vervangen, stapte op.

Een nieuwe bondscoach wordt pas na het WK verwacht, maar interim-bondscoach Dave Sarachan liet tegen Paraguay een aantal jonge talenten proeven van het grote werk. Exponent daarvan is Timothy Weah, de eerste speler geboren na 2000 die zijn opwachting maakt in de nationale ploeg. Hij mocht een paar minuten voor het einde invallen. De 18-jarige spits is de zoon van George Weah, in 1995 als eerste Afrikaanse speler uitgeroepen tot FIFA Wereldvoetballer van het Jaar en nu president van Liberia. Timothy Weah groeide op in de VS. Hij voetbalt nu bij PSG, waar hij begin maart tegen Troyes ook zijn eerste speelminuten kreeg.

Een ander groot talent is Tyler Adams. De 19-jarige middenvelder is snel en heeft een goede pass in de voet. Hij lokte de beslissende penalty uit, die werd omgezet door Bobby Wood, spits van Hamburger SV. Adams werd opgeleid bij de New York Red Bulls en speelt daar nog altijd, maar lang zal dat niet meer duren.

Ook Anderlechtspeler Kenny Saief (24) debuteerde als basisspeler en maakte indruk. Sarachan: ‘Hij probeerde iets en was creatief. We hebben spelers nodig die risico’s nemen in het laatste derde van het veld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content