Wales: geen walk-over voor de Rode Duivels

© Belga Image

Alles wat u moet weten over de tegenstander van de Rode Duivels op Euro 2016.

De EK-kwartfinale Wales-België wordt vrijdagavond 1 juli om 21 uur afgetrapt in het Stade Pierre Mauroy in Lille.

Geen walk-over

Het wordt al de vijfde onderlinge confrontatie in vijf jaar tijd. De balans tegen de troepen van bondscoach Chris Coleman is voorlopig: één zege, twee gelijke spelen en één nederlaag. Geen walk-over dus.

Wales en België werden zowel in de voorronde voor het WK van 2014 als in die voor het EK van 2016 in dezelfde groep ondergebracht. Op 7 september 2012 gingen de Duivels in hun openingswedstrijd in de WK-kwalificaties met 0-2 winnen in Cardiff (na doelpunten van Vincent Kompany en Jan Vertonghen), op 15 oktober 2013 (enkele dagen nadat België zich in Kroatië verzekerd had van een WK-ticket) speelden beide landen 1-1 gelijk in Brussel. In de EK-voorronde liep het minder vlot voor Eden Hazard en ploegmaats. Op 16 november 2014 hield Wales België in het Koning Boudewijnstadion op een scoreloos gelijkspel, op 12 juni 2015 wonnen The Dragons met 1-0. De onvermijdelijke Gareth Bale scoorde toen na slecht uitverdedigen van Radja Nainggolan. België werd later wel groepswinnaar met 23 op 30, Wales mocht als tweede (21 op 30) rechtstreeks mee naar het EK.

Groepswinnaar

De Welshmen zijn bezig aan hun eerste EK en hun eerste groot toernooi sinds het WK van 1958 in Zweden. Ze pakten de groepszege in een poule met Engeland, Slovakije en Rusland. Bale en co begonnen met een nipte 2-1 zege tegen de Slovaken, gingen daarna in de burenstrijd tegen de Engelsen met dezelfde score onderuit en zetten in hun derde match Rusland makkelijk opzij (3-0). In hun achtste finale hadden ze het niet onder de markt met Noord-Ierland, het werd 1-0 dankzij een owngoal.

De bekendste speler van het team is uiteraard wereldster Gareth Bale (Real Madrid), dit EK al goed voor drie doelpunten en een assist, maar heeft met onder anderen verdediger Ashley Williams (Swansea City) en de middenvelders Aaron Ramsey (Arsenal) en Joe Allen (Liverpool) nog enkele prima spelers in de ploeg.

‘Wales is geen team dat afhankelijk is van één speler, in casu Gareth Bale, maar vooral defensief heel sterk’ zei het Welshe voetbalicoon Ryan Giggs voor de start van het toernooi. Ashley Williams was de voorbije vijf jaar een van de sterkhouders van Swansea City, waar hij in elke match een hoog niveau bereikte, een leider op het veld en bovendien een aangename jongen in de kleedkamer’.

Ex-speler John Hartson: ‘Wales is een ploeg die heeft bewezen dat hij de nul kan houden en een killer in de rangen heeft.’ (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content