Wat is er aan de hand bij de Argentijnse nationale ploeg?

© EFE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Na sterspeler Lionel Messi stopt ook bondscoach Gerardo Martino bij de nummer één op de FIFA-ranglijst. De Argentijnse voetbalbond is momenteel een rommeltje, zo schrijft redacteur Peter T’Kint.

Dat hij zou opstappen als bondscoach van Argentinië is geen verrassing voor de volgers van het voetbal bij de nummer één op de FIFA-ranking. Sinds het overlijden van bondsvoorzitter Julio Grondona twee weken na de finale van het WK, zit het Argentijnse voetbal in een diepe crisis. Ruzie over de opvolging gekoppeld aan onderzoek naar fraude bij bondsleden zorgen ervoor dat de bond op dit moment nagenoeg onbestuurbaar is. Er kunnen geen afspraken gemaakt worden over vriendschappelijke interlands – een frustratie in de aanloop naar de recente Copa América – en organisatorisch is het één warboel. Ook om die reden gooide Lionel Messi de handdoek.

Vorige week deed ook Gerardo ‘Tata’ Martino dat. De man kreeg al geen salaris meer sinds… november vorig jaar. Hij streek onlangs wel zijn premie op voor de Copa América van Chili, gespeeld in juni 2015. Maar de druppel was de voorbereiding op de Olympische Spelen, die vorige week maandag moest starten. Martino wilde in Rio met een ‘dreamteam’ uitpakken, om Argentinië, goud op de Spelen in 2004 en 2008, terug een medaille te bezorgen. Paulo Dybala (Juventus) zou zijn afwerker worden, om die reden bleef Dybala ook thuis van de recente Copa América.

Maar wat bleek? Van zijn preselectie van 35 spelers was minder dan de helft beschikbaar. Het olympisch voetbaltornooi wordt niet georganiseerd door de FIFA, en dus zijn clubs niet verplicht om hun spelers af te staan. Juve liet Dybala niet gaan, andere Europese teams volgden, en in Argentinië bleek geen bestuurder bij machte om de clubs, zelfs niet de lokale, te overtuigen. Boca Juniors speelt deze week de halve finale van de Copa Libertadores, en wilde dus niemand afstaan. Idem met River, dat de finale van de Zuid-Amerikaanse supercup (in augustus) als excuus inriep. Anderen volgden dat voorbeeld.

Geconfronteerd met zoveel onwil en niet van plan om zich belachelijk te maken met een B-selectie gooide Martino de handdoek. De voorzitter van het Argentijnse Olympisch Comité acht het best mogelijk dat er in Rio zelfs geen Argentijnse selectie zal bij zijn. Op 18 juli moet het IOC een deelnemerslijst hebben.

Op de achtergrond speelt ook nationale politiek. Voetbal is een staatszaak in Argentinië: niet zelden worden voetballeiders politici en omgekeerd. Zo was president Mauricio Macri in een vorig leven de sterke man van Boca Juniors. Een van Macri’s grote rivalen is de syndicalist Hugo Moyano, voorzitter van Independiente. Hoe meer macht die krijgt – Moyano mengt zich in de strijd om het voorzitterschap van de bond – hoe lastiger het wordt voor de overheid. Want politici zetten voetbalsupporters in om aan stemmen te raken.

In dat armworstelen hebben Martino en Messi geen zin. Sergio Aguëro sprak ook al over stoppen. Vorige week werd beslist dat Julio Olarticoechea de ploeg zal leiden op de Spelen. Wie het daarna zal worden, krijgt al snel een belangrijke opdracht. Op 1 september ontvangt Argentinië in de WK-kwalificaties immers groepsleider Uruguay. De finalist van het WK in Brazilië staat na zes speeldagen pas derde, op twee punten van Uruguay en Ecuador.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content