Wie is Ederson Moraes, de doelman voor wie Man City 40 miljoen euro betaalt?

© belgaimage

De Portugees komt over van Benfica en moet de concurrentie aangaan met Claudio Bravo.

De 23-jarige Ederson Moraes maakte het afgelopen seizoen indruk onder de lat bij Portugees kampioen Benfica en liet na het winnen van de Portugese beker al optekenen dat hij er ‘waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd had gespeeld’. In Manchester is er na het vertrek van Willy Caballero alvast ruimte gemaakt voor zijn komst. Ederson moet bij de Citizens de concurrentie aangaan met Claudio Bravo, die in zijn eerste seizoen in de Premier League niet aan de hoge verwachtingen kon voldoen.

Ederson is een ander type keeper dan Bravo: hij is groter, fysiek indrukwekkender en veel jonger dan de 34-jarige Chileen. Zijn keepersstijl doet wat denken aan die van Manuel Neuer. Enige minpunt is mogelijk dat zijn Engels gebrekkig is, maar daar kan vrij snel aan geschaafd worden.

De transfer van Ederson betekent waarschijnlijk het definitieve einde van Joe Hart bij City. De Engelse nationale doelman viel vorig jaar uit de gratie van Pep Guardiola en werd dit seizoen uitgeleend aan Torino. Hart kondigde zijn afscheid van de Italiaanse club al aan, maar er lijkt ook geen plaats meer voor hem in het Etihad Stadium.

Maar hoewel de transferprijs, het vijfjarig contract en het salaris van de Braziliaanse doelman al vastgelegd werden, heeft het wat voeten in de aarde gehad eer de overgang helemaal rond was. Want de helft van de transfersom moest betaald worden aan ’third parties’, zoals Edersons voormalige club Rio Ave en voetbalagentschap Gestifute van topmakelaar Jorge Mendes. Die laatste zou zo’n 8 miljoen euro verdienen aan de transfer.

Sinds West Ham in 2006 Sergio Agüero en Carlos Tévez binnenhaalde, is TPO (Third Party Ownerschip) echter een heikel thema in Engeland. In Zuid-Amerika is zo’n systeem schering en inslag, maar de FIFA verbood het in 2015. Aan de status van Ederson moest dus gesleuteld worden eer zijn transfer afgerond kon worden. Daar kwam veel juridisch advies en vooral tijd bij kijken.

Arne Blomme en Steve Van Herpe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content