Wie is topschutter? Wie de vuilste ploeg? De markantste cijfers uit de EK-kwalificatiecampagne

© AFP
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Wie was de topschutter? De productiefste ploeg? De vuilste ploeg? Welke Rode Duivel schoot het meest op doel? Welke Rode Duivel kreeg de meeste overtredingen mee? Sport/Voetbalmagazine grasduinde door de statistieken van de EK-kwalificatiecampagne.

Laat ons beginnen met de statistieken uit het aanvallende compartiment.

Topschutter van de EK-kwalificatiecampagne werd Bayernspits Robert Lewandowski, hij maakte voor Polen 13 goals in 10 wedstrijden. Gevolgd door Thomas Müller (9 goals in 9 wedstrijden) van Duitsland. Ook andere gereputeerde spitsen prijken in de top vijf: Edin Dzeko maakte 7 goals in 7 wedstrijden en Zlatan Ibrahimovic 8 goals in 8 wedstrijden. Verrassing in de kop van dat schuttersklassement is de Rus Artem Dzyuba (8 goals in 8 wedstrijden), spits van Zenit Sint-Petersburg.

De productiefste ploeg in deze campagne was eveneens het Polen van Lewandowski, met gemiddeld 3,3 goals. Gevolgd door Engeland – dat het maximum van de punten behaalde – met 3,1 goals per match. Op de derde plaats komen de Belgen met gemiddeld 2,4 goals.

Interessant wordt het als je daar de stats van het aantal doelpogingen per match tegenover plaatst: daar staat Polen pas op een elfde plek (16,2 pogingen/match). De landen die de meeste kansen bijeen voetbalden waren Duitsland (23,2), België (20,7) en Engeland (19,5).

Waaruit geconcludeerd kan worden dat Polen veruit de efficiëntste ploeg van het pak heeft en Duitsland toch met een gebrek aan efficiëntie in de zestien kampt.

Verrassend Oranje

Duitsland voert eveneens het klassement aan wat betreft balbezit, met gemiddeld 67 procent balbezit per wedstrijd doet het evengoed als Spanje. Verrassend genoeg staat Nederland op een derde plaats (65%). Niet alles was dus kommer en kwel bij onze noorderburen, want ook inzake passing (91% van de passes kwam aan) staat Oranje op een derde plek – achter alweer Spanje en Duitsland.

En de Belgen vraagt u zich af? Die scoren evenzeer goed wat balbezit en passing betreft: 90 procent passnauwkeurigheid en 62 procent balbezit per wedstrijd. Cijfertjes die Marc Wilmots maar al te graag zal aanhalen in zijn verweer tegen het predicaat ‘matig voetbal’.

Andorra: koning van de overtredingen

Kijken we naar de negatieve kant van het voetbal dan merken we dat Andorra, uit de poule van België, het label draagt van vuilste ploeg uit de campagne. De dwergstaat beging 158 fouten. Dat potige spel mocht ook België nog ondervinden in de voorlaatste kwalificatie-interland. Andorra mag zich tevens samen met Gibraltar het echte kneusje van deze campagne noemen: beide landen waren de enigen die geen enkel punt wisten te sprokkelen.

De Belgen

En de Belgen, Sire? Wie was de meest ondernemende Rode Duivel bijvoorbeeld? Dat blijkt, weinig verrassend, Kevin De Bruyne te zijn. Hij ondernam 32 doelpogingen, op enige afstand gevolgd door Radja Nainggolan (16 pogingen), Dries Mertens (15) en Eden Hazard (14). Verrassend in dat lijstje is de naam van Toby Alderweireld: de verdediger schoot 11 keer op doel, waarvan… 1 binnen het kader.

Naar efficiëntie toe doet niemand beter dan Dries Mertens, tegen Israël nog goed voor een goal en een assist. De pocketaanvaller scoorde 3 goals en deelde 3 assists uit in deze campagne, en dat slechts in 393 minuten. De helft speelminuten minder dan bijvoorbeeld Eden Hazard (5 goals, 1 assist) en Kevin De Bruyne (5 goals, 3 assists).

De Bruyne speelde trouwens het tweede meeste aantal minuten: hij miste slechts 1 minuut. Toen hij een applausvervanging kreeg in de thuismatch tegen Bosnië.

Jan Vertonghen is de enige Rode Duivel die geen enkele minuut van deze kwalificatieronde miste. Zakaria Bakkali speelde het minste aantal minuten, om precies te zijn: 11 tegen Andorra.

Wat de overtredingen betreft, zien we dat Eden Hazard – net als in de Premier League – een favoriet slachtoffer is. Hij incasseerde 26 overtredingen. Aan de andere zijde, zij die uitdelen, mogen Radja Nainggolan (17 fouten) en Marouane Fellaini (13) op het hoogste schavot.

Meer statistieken op www.uefa.com .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content