Wie voorzag het WK van kleur, wie stelde teleur? 5 toppers en 5 floppers

© BELGAIMAGE
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Als u binnen enkele jaren nog eens terugdenkt aan het voorbije WK in Brazilië, dan gokken we erop dat u zich vooral deze tien namen zal herinneren.

DE TOPPERS

Tim Howard (Verenigde Staten)

Dé doelman van het WK verkiezen, is geen eenvoudige opdracht. We hebben de voorbije maand heel wat bekende en minder bekende keepers op topniveau zien presteren, denk maar aan de Duitser Manuel Neuer, de Mexicaan Guillermo Ochoa, de Costaricaan Keylor Navas en de Chileen Claudio Bravo. Dé sensatie kwam echter van de Amerikaan Tim Howard, die in de achtste finales tegen de Belgen in een waar schietkraam stond, maar de match van zijn leven keepte. Op indrukwekkende wijze hield de Evertondoelman zijn ploeg tot in de verlengingen recht. De 16 reddingen die Howard in die wedstrijd verrichtte, zijn goed voor een nieuw WK-record. Geen doelman op dit WK heeft meer ‘saves’ achter zijn naam staan dan Tim Howard.

Tim Howard
Tim Howard© Belga Image

James Rodriguez (Colombia)

De 22-jarige Colombiaan James (spreek uit als ‘chámes, nvdr.) Rodriguez was misschien nog niet echt bekend bij het grote publiek, maar ontpopte zich tot dé absolute smaakmaker van het toernooi. Vooral onder zijn impuls – Rodriguez was in vijf wedstrijden goed voor zes doelpunten en twee assists – schopten Los Cafeteros het voor het eerst in de geschiedenis van het land tot de kwartfinales van een wereldkampioenschap, waar ze in een echte spektakelpartij het onderspit delfden (2-1) tegen gastland Brazilië. De middenvelder van AS Monaco werd door de FIFA drie keer uitgeroepen tot Man van de Match, tegen Griekenland, Ivoorkust en Uruguay.

James Rodriguez
James Rodriguez© AFP

Arjen Robben (Nederland)

Vooraf werd hier en daar voorspeld dat het WK er te veel aan zou zijn voor spelers die bij Europese topclubs een loodzwaar seizoen achter de rug hebben, maar dat geldt absoluut niet voor Arjen Robben. De 30-jarige aanvaller van Bayern München leek op dit WK haast onvermoeibaar. Een maand geleden geloofden de Nederlandse supporters niet eens in de tweede ronde, maar met vooral Robben (drie doelpunten en een assist) als dodelijk speerpunt van een defensieve counterploeg, schopte Oranje het wel tot de halve finales van het WK.

Arjen Robben
Arjen Robben© AFP

Thomas Müller (Duitsland)

Een mooie speler om naar te kijken, kan je Thomas Müller moeilijk noemen, maar hij staat altijd op de juiste plaats en scoort o zo gemakkelijk. De aanvaller van Bayern München was in zijn tweede WK met de Mannschaft – net als vier jaar geleden in Zuid-Afrika – weer goed voor vijf doelpunten. Dat brengt zijn totaal op tien WK-doelpunten. Op zijn 24e (!) doet hij daarmee al beter dan legendes als Diego Maradona, Eusebio en Paolo Rossi (8) en staat hij al in de top acht van topschutters aller tijden. Het record van Miroslav Klose (16 goals) is niet ver meer weg.

Thomas Müller
Thomas Müller© Belga Image

Lionel Messi (Argentinië)

De wereldtitel heeft hij het land niet kunnen schenken, maar Messi was wel op de afspraak op dit WK. Met vier doelpunten (drie van buiten de zestien meter) en een assist leidde hij Argentinië foutloos door de groepsfase en voorbij Zwitserland in de achtste finales. Tegen België en Nederland was het wasminder en ook in de finale had hij moeten scoren, maar hij speelde – ondanks enkele braakpartijen – zeer sterke partij.

Lionel Messi
Lionel Messi© Belga Image

DE FLOPPERS

Cristiano Ronaldo (Portugal)

Waar de meest toppers – denk aan Neymar (Brazilië), Robben (Müller) en Messi (Argentinië) – present tekenden op het WK, vormt Cristiano Ronaldo de grootste uitzondering op de regel. ‘CR7’ stelde zelf bij de start van het toernooi voldoende fit te zijn na een wekenlange revalidatie, maar gaf in Brazilië niet thuis. Opvallend is dat Ronaldo en wereldkampioenschappen nog geen goede combinatie zijn geweest. Zijn lawine aan goals voor Real Madrid staat in schril contrast met zijn cijfers op WK-eindrondes: amper twee echte doelpunten in elf wedstrijden.

Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo© AFP

Eden Hazard (België)

Als er één speler bij de Rode Duivels heeft teleurgesteld, dan is het wel Eden Hazard. De winger van Chelsea moest voor de creativiteit zorgen tegen landen die weinig ruimte laten zoals Algerije, Rusland en Argentinië, maar kon de verwachtingen niet inlossen. Een zeldzaam hoogtepunt was zijn prima assist voor doelpuntenmaker Divock Origi in de tweede groepsmatch tegen Rusland. Het klopt dat de tegenstanders van de Rode Duivels er alles aan deden om Hazard te beletten een actie te maken, maar een speler van zijn niveau moest meer kunnen brengen.

Eden Hazard
Eden Hazard© Belga Image

Iker Casillas (Spanje)

‘San Iker’ is van zijn voetstuk gevallen, zo werd in Brazilië eens te meer pijnlijk duidelijk. Vooral in de tweede helft van de eerste groepsmatch tegen Nederland (1-5) stapelde de doelman van Real Madrid de flaters op. De vroege uitschakeling van La Roja is lang niet zijn schuld alleen – denk ook aan de totaal afwezige Atletico Madridtopschutter Diego Costa – maar het was snel duidelijk dat de aanvoerder van de Spaanse armada met een ernstige vertrouwenscrisis sukkelt. Na de afgang van Spanje vroeg Casillas de fans om vergiffenis. ‘We willen ons bij de fans en het Spaanse volk excuseren. De spelers zijn hier in de eerste plaats verantwoordelijk voor.’

Iker Casillas
Iker Casillas© Belga Image

Mario Balotelli (Italië)

De Italiaanse steraanvaller van AC Milan begon veelbelovend aan het toernooi, met de winnende treffer in de 1-2 zege tegen Engeland, maar daar is het dan ook bij gebleven. Tegen Costa Rica kon hij niet verhinderen dat de Squadra Azzurra de boot inging (0-1) en tegen Uruguay werd hij al bij de rust gewisseld om vanaf de bank toe te kijken hoe de Zuid-Amerikanen de Italianen uit het toernooi knikkerden. Balotelli verliet het WK met meer gele kaarten (2) dan doelpunten.

Mario Balotelli
Mario Balotelli© Reuters

Luis Suarez (Uruguay)

Uruguay met of zonder Suarez, het is een groot verschil, zo bleek ook op het WK. De eerste groepsmatch kwam nog te vroeg voor de van een blessure herstellende aanvaller en werd met 1-3 verloren van Costa Rica, maar de tweede tegen Engeland besliste hij met twee magistrale doelpunten (1-2). De Liverpoolspits had zijn land nog een grote dienst kunnen bewijzen op het toernooi, maar liet het team in de steek door in de derde groepsmatch tegen Italië in de schouder van Giorgio Chiellini te bijten. Het leverde hem een schorsing van vier maanden en negen interlands op, Uruguay strandde kansloos in de achtste finales tegen Colombia (2-0).

Luis Suarez
Luis Suarez© REUTERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content