Wie wordt de eerste maartkampioen?

© AFP

In de vijf grote Europese voetballanden bestaat er alleen nog spanning in vooral de Serie A en de Primera División. In de Premier League, Ligue1 en Bundesliga heersen de superrijken.

Wordt Manchester City op 7 april kampioen als de stadsderby tegen United op het programma staat? Het kan alleszins, als het team van aanvoerder Vincent Kompany en sterkhouder Kevin De Bruyne op dezelfde kruissnelheid doorgaat in de Premier League.

Na 29 speeldagen tellen de Citizens zestien (!) punten voorsprong op dichtste achtervolger Manchester United, dat bij Crystal Palace een 2-0-achterstand ophaalde en uiteindelijk via Nemanja Matic in de 90e minuut won met 2-3. Vier prijzen halen wordt onmogelijk door de verrassende uitschakeling bij Wigan Athletic (1-0) in de vijfde ronde van de FA Cup. De League Cup geldt eerder als een troosttrofee.

Het bewijs ook dat het grote geld almaar grotere gaten slaat in de coherentie van voetbalcompetities. Dat valt immers vast te stellen uit de voorspelbaarheid van steeds meer duels in de Champions League.

Maar de verschillen groeien nu ook snel op nationaal niveau. De superrijken van Europa heersen, met kernen die vrijwel volledig bestaan uit topinternationals uit alle landen. Bayern München en Manchester City zijn al officieus zeker van de kwartfinales op het kampioenenbal, nadat ze Besiktas en FC Basel vernederden in hun heenwedstrijd.

Duitsland

De topclub uit Beieren kocht in de voorbije jaren al een paar keer de beste speler van rivaal Borussia Dortmund (Robert Lewandowski en Mats Hummels, Mario Götze keerde na veelvuldig blessureleed teleurgesteld terug naar BVB), de laatste die voor het sterrengezelschap van Jupp Heynckes de titel in de Bundesliga behaalde.

Ondanks de onderbreking voor interlands lukt het Bayern misschien nog net om in maart een nieuwe titel bij te schrijven. Een huzarenstukje dat eerder al in 2014 werd gerealiseerd door Pep Guardiola. Met nog negen speeldagen bedraagt het verschil met Schalke 04 maar liefst twintig punten.

Frankrijk

Sinds Qatar Sports Investments in 2011 PSG kocht, is de hegemonie van de club uit de Franse hoofdstad overweldigend, met titels vanaf 2013. Enkel vorig jaar was AS Monaco de verrassende ’tussenkampioen’, door het vakwerk van de Portugese coach Leonardo Jardim. Het gevolg werd een uittocht van de sterkhouders, want Bernardo Silva en BenjaminMendy (Manchester City), Tiemoué Bakayoko (Chelsea) en Kylian Mbappé (verhuur aan PSG) vertrokken.

Het hoofddoel dit seizoen: de CL winnen, maar daarvoor moet het nog voorbij Real Madrid.

Italië

In Italië wordt dan weer reikhalzend uitgekeken naar 22 april, met de affiche Juventus-Napoli. De club uit Turijn is al jaren oppermachtig, met alle titels sinds 2012. Maar Dries Mertens, Lorenzo Insigne, Marek Hamsik en co kunnen de gouden tijden van onder ‘godenkind’ Diego Maradona doen herleven.

De ondertussen 57-jarige Argentijn loodste hen naar het kampioenschap in 1987 én 1990. Op tal van muurschilderingen en in kapelletjes wordt Pluisje nog geëerd. Dat zal voor altijd zo blijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content