‘WK-journalisten moeten in Rusland voorbij het sportieve kijken’

© Belga Image

Human Rights Watch roept journalisten op om bij het wereldkampioenschap voetbal in Rusland dat volgende maand begint, verder te kijken dan het sportieve aspect.

De mensenrechtenorganisatie klaagt de staat van de mensenrechten in Rusland aan en vraagt journalisten om daar aandacht voor te hebben. Daarom publiceert Human Rights Watch dinsdag een ‘Human Rights Guide for Reporters‘.

‘De Wereldbeker zal plaatsvinden tijdens de ergste mensenrechtencrisis in Rusland sinds het Sovjettijdperk’, zegt Human Rights Watch. De organisatie roept de wereldvoetbalbond FIFA op om haar invloed bij de Russische autoriteiten te gebruiken om mensenrechtenschendingen aan te kaarten.

Ook journalisten hebben een rol te spelen, klinkt het. ‘Mondiale sportevenementen zoals de Wereldbeker trekken een enorme internationale media-aandacht’, zegt Hugh Williamson, directeur Europa en Centraal-Azië van HRW. ‘We hopen dat deze gids journalisten helpt om voorbij het voetbalveld te kijken naar bredere kwesties die bezorgdheid verdienen.’

‘De Russische overheid maakt regelmatig gebruik van restrictieve wetgeving om de vrijheid van meningsuiting, van vergadering en van vereniging aan banden te leggen’, aldus HRW. ‘De oppositie wordt de kop ingedrukt door repressieve wetten op te leggen en door de internetcensuur uit te breiden.’ HRW hekelt ook de steun van Rusland aan de Syrische regering.

Bij de bouw van de stadions voor het WK werden lonen te laat uitbetaald, moesten arbeiders werken in onveilige omstandigheden en vielen verschillende doden, bleek eerder al uit onderzoek van HRW. De Internationale Vakbond voor Bouw- en Houtarbeiders maakt melding van 21 doden bij de bouw van WK-stadions.

Mensenrechten

De FIFA heeft nog steeds tijd om te tonen dat ze bereid is haar invloed bij de Russische regering aan te wenden om te beantwoorden aan haar eigen mensenrechtenbeleid

Hugh Williamson

HRW is tevreden dat de FIFA in 2017 engagementen aangegaan is op het vlak van mensenrechten met haar ‘Human Rights Policy’. Volgens de mensenrechtenorganisatie moet de wereldvoetbalbond zijn invloed onder meer aanwenden om bij de Russische overheid aan te dringen om het verbod op betogingen in de steden waar WK-wedstrijden gespeeld worden, in te trekken.

‘De FIFA heeft nog steeds tijd om te tonen dat ze bereid is haar invloed bij de Russische regering aan te wenden om te beantwoorden aan haar eigen mensenrechtenbeleid’, zegt Williamson. ‘Het is in het belang van de FIFA om ervoor te zorgen dat dit mooie spel niet verpest wordt door een klimaat van discriminatie en repressie.’

Partner Content