WK-loting Rusland: de ideale poule volgens Sport/Voetbalmagazine

© BELGAIMAGE

Vrijdagnamiddag om 16u Belgische tijd vindt in Moskou de loting plaats voor het WK in Rusland komende zomer. België zit als reekshoofd in pot 1. Welke landen komen best in de groep van de Rode Duivels terecht? De redactie van Sport/Voetbalmagazine blikt alvast vooruit.

Alvorens de debatten te openen, zetten we voor de overzichtelijkheid nog even de vier potten op een rijtje. Daarbij stippen we aan dat Rusland als gastland sowieso in groep A zit. En dat twee landen uit eenzelfde kwalificatiegebied (UEFA, CONCACAF, CONMEBOL, ) niet in dezelfde poule mogen ingedeeld worden, met uitzondering van Europa.

Pot 1: Rusland, Duitsland, Brazilië, Portugal, Argentinië, België, Polen en Frankrijk

Pot 2: Spanje, Peru, Zwitserland, Engeland, Colombia, Mexico, Uruguay en Kroatië

Pot 3: Denemarken, IJsland, Costa Rica, Zweden, Tunesië, Egypte, Senegal en Iran

Pot 4: Servië, Nigeria, Australië, Japan, Marokko, Panama, Zuid-Korea en Saudi-Arabië

Hieronder vindt u de wensloting van onze redacteuren, met een woordje uitleg.

Matthias Stockmans

Ideale groep: België, Spanje, Egypte, Australië

Het best komen we in groep D terecht, de mooiste en meest praktische optie voor de meereizende fans. Met een openingsmatch in Moskou en een afsluiter in het majestueuze Sint-Petersburg.

Wat de invulling van die poule betreft, krijgen we maar beter meteen Spanje voorgeschoteld. Dan heb je de Spaanse armada -die ons niet ligt, zo bewees het recente verleden- al gehad, weet je meteen waar je staat, en kun je die ploeg ten vroegste terug ontmoeten in de finale. En zou dát geen mooie climax zijn voor onze bondscoach Roberto Martínez? Een finale tegen zijn vaderland. Immers, dat onze Rode Duivels bij de eerste twee eindigen, zelfs in een groep met Spanje, daar mag je toch van uitgaan.

Australië is leuk omdat hun Britse voetbal ons ligt en er wel wat linken zijn met ons land, denk aan Vidmar, Krncvic, Farina en recenter Mathew Ryan.

Uit pot drie mag dan Egypte komen. Liever geen Zuid-Amerikanen want dat is altijd link. Egypte is er voor het eerst sinds 1990 weer bij (en nog maar de derde keer in zijn geschiedenis), zo vaak krijg je dus niet de kans tegen de Farao’s uit te komen op een toernooi. Bovendien heeft het met Mo Salah een heuse attractie in huis en zal de beslagen bondscoach Héctor Cuper onze bondscoach tactisch kunnen uitdagen. Een interessante test dus, maar niet eentje die problematisch zou mogen zijn.

Steve Van Herpe

Ideale groep: België, Spanje, Costa Rica, Saudi-Arabië

Sinds Argentinië op het WK 2014 zitten we al te wachten op een tegenstander van formaat in een wedstrijd om de knikkers. Oké, op het EK 2016 was Italië dat ook, maar wie spreekt er nu nog over de Azzurri? Graag Spanje dus uit pot 2, dan weten we meteen of het ‘ay caramba’ of ‘olé olé olé’ wordt, daar in Rusland.

Uit pot 3 Costa Rica, een land zonder leger maar met een te duchten voetbalteam. Een land ook met het meest originele antwoord op de vraag ‘hoe gaat het?’ Als het goed met je gaat, dan zeg je ‘Pura vida’. Puur leven, pure mensen en de wezel Bryan Ruiz, altijd een genot om naar te kijken.

En dan: Saudi-Arabië. Met dat vermaledijde stukje woestijn hebben we nog een rekening open staan. Op het WK 1994 waanden we ons na winst tegen Marokko en Nederland al groepswinnaar tot we in de match tegen Saudi-Arabië geringeloord werden door ene Saeed Al-Owairan (0-1). In plaats van tegen Ierland moesten Josip Weber & co in de 1/8 finale de wei in tegen Duitsland, en we weten allemaal hoe dat afgelopen is…

Frédéric Vanheule

Ideale groep: België, Peru, Costa Rica, Australië

Van Jefferson Farfán moeten we op zijn 33e waarschijnlijk niet langer schrik hebben. Ook de rest van de Peruviaanse nationale ploeg mag geen stevig struikelblok vormen voor de kwalitatief sterkere selectie van bondscoach Martínez. Ook aanvoerder Alberto Rodríguez is al even oud, weinig ploeggenoten spelen bovendien nog in de grote Europese competities.

Waarschijnlijk zit de inmiddels 32-jarige Bryan Ruiz, pas recent terug spelend voor Sporting CP, als slangenmens over zijn hoogtepunt heen. Bij Costa Rica kan het wel een blij weerzien zijn met Oscar Duarte (ex-Club Brugge), tegenwoordig onder contract bij Espanyol.

Australië bevat geen echte sterspelers meer. De recente WK-geschiedenis leert dat ze enkel in 2006 (Duitsland) bij de laatste zestien geraakten.

Kevin Van der Auwera

Ideale groep: België, Mexico, Zweden, Australië

Uit pot twee gaat de voorkeur eigenlijk naar Engeland – aantrekkelijke ploeg, bekende gezichten voor de Premier League-Belgen en een opponent waartegen de Rode Duivels zich kunnen opwarmen voor de knock-outfase.

Maar omdat er maar één Europese tegenstander in de poulefase kan zijn en ik uit pot drie Zweden verkies, mag Mexico opdraven. Ook een leuke tegenstander, van niveau zoals de recente oefeninterland (3-3) duidelijk maakte, en misschien wel extra motivatie: Mexico roept herinneringen op aan de beste Belgische WK-prestatie ooit, de halve finale in 1986.

Uit pot drie dus de Zweden, een ploeg die we aankunnen, die we nog goed kennen van twee jaar geleden op het EK en die in principe toch garant moet staan voor een leuke pot voetbal.

Bij wijze van eliminatie – Servië kan niet, Marokko vermijden we best en Japan, Panama, Zuid-Korea en Saudi-Arabië zijn niet de meest sexy tegenstanders – valt de keuze in pot vier op Australië, met oude bekende Matt Ryan in doel en veteraan Tim Cahill die wellicht zijn laatste groot toernooi speelt.

Bruno Govers

Ideale groep: België, Peru, Iran, Panama

Peru is een van de zwakkere ploegen in pot 2. De Zuid-Amerikanen hadden barrages nodig tegen Nieuw-Zeeland en konden ook daarin weinig imponeren. In tegenstelling tot de andere Latijnse topnaties Brazilië, Argentinië en Uruguay beschikken zij niet over echte topspelers. Met uitzondering van Farfán, maar die is niet meer van de jongste.

In pot 3 gaat de voorkeur naar Iran, er al bij op het WK 2006 en 2014, maar nog nooit voorbij de eerste ronde geraakt. Daartegenover staat dat ze toch een degelijke voorlinie hebben met de ons niet onbekende Reza Ghoochannejad (ex-Standard en STVV) en Kaveh Rezaei, momenteel sterkhouder bij Charleroi.

Uit pot 4 mag Panama tevoorschijn komen. Het Pan-Amerikaanse land staat in Rusland voor haar grote vuurdoop op een WK, altijd mooi om zoiets mee te maken. Verdiend ook, want ze hielden onder meer VS van het toernooi. Het valt echter te vrezen dat de Panamezen hetzelfde lot zijn beschoren als Honduras in 2010, dat toen in Zuid-Afrika weinig klaarspeelde en als zwakste ploeg van het toernooi werd beschouwd.

Guillaume Gautier

Ideale groep: België, Engeland, Tunesië, Australië

Gezien het belang om eerste te eindigen in de groep, kwestie van de risico’s op een klepper in de achtste finales zo klein mogelijk te houden, loten we uit pot 2 best de Engelsen. De vele Zuid-Amerikaanse landen uit die pot vermijden we best, want hun speelstijl en enthousiasme ligt de Rode Duivels niet. Engeland dus: onze spelers kennen de Premier League uit hun broekzak en hetzelfde geldt voor onze coach Roberto Martínez. Een wedstrijd die de Britse tour op gaat, valt bijna altijd in ons voordeel uit.

Uit pot 3 kan in dat geval dus geen andere Europese tegenstander komen en mogen we hopen op Tunesië, het meeste bespeelbare Afrikaanse land. Het spectaculaire Nigeria en het zeer goed georganiseerde Marokko -geleid door Hervé Renard– mijden we best. Uit pot 4 mag dan Australië komen, een ietwat sexy naam die toch zeer haalbaar is voor onze Duivels.

Geert Foutré

Ideale groep: België, Zwitserland, Iran, Panama

Niet té sterk beginnen, want tegen toplanden hebben we nog niet de juiste formule. Uruguay en Mexico zou ik zeker niet onderschatten. Wel graag tegen een paar landen waar we zelden tegen gespeeld hebben. In een toernooi moet je groeien, en ik weet niet of deze selectie mentaal sterk genoeg is om meteen bij de aftrap alles of niets te kunnen spelen in een groep met een topland.

Victor Dussaiwoir

Ideale groep: België, Peru, IJsland, Saudi-Arabië

Peru is vermoedelijk de zwakste ploeg uit pot 2. Hun spel gaat uit van snelheid op de flanken, hetgeen onze verdediging eens op de proef kan stellen, en een fysiek stevige defensie.

De IJslanders kunnen een goede test zijn voor de Belgen, met een goeie mix van techniek en fysiek, en Gylfy Sigurdsson die het verschil kan maken. Op het EK twee jaar geleden schakelden ze Engeland uit en geraakten ze even ver als België. Niet te onderschatten dus.

Uit de laatste pot mag Saudi-Arabië komen. Panama kon ook, maar die lieten laatst toch een sterke indruk tegen Costa Rica. Bij de Saudi’s lopen enkel internationals rond die in eigen land spelen. Ze hebben niet de kwaliteit noch de ervaring om onze Duivels iets in de weg te leggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content