Zelfcensuur: het begin van het einde van de journalistiek

Voetballiefhebbers uit Vlaanderen die klagen over de WK-uitzendingen van de openbare omroep komen best niet naar Frankrijk, schrijft François Colin. ‘Of misschien juist wel. De VRT zou pijlsnel in hun achting stijgen.’

Wat ben ik niet weinig blij met nummer 34 op mijn afstandsbediening in het hotel in Bordeaux: BBC 1, dat zowat de helft van de wedstrijden uitzendt. Zondagavond zag ik al geeuwend het duel tussen Frankrijk en Zwitserland uit. Nadien echter deskundige analyses met Gary Lineker, Rio Ferdinand, Alan Shearer en Thierry Henry.

Het eerste kwartier van de match zag ik op een Franse zender, maar dat was niet vol te houden. Wat een gekrijs. Een onophoudelijk getoeter. Toen Gary, Rio, Alan en Thierry uitgepraat waren over de wedstrijd waarvan we alleen de gescheurde Puma-shirts van de Zwitsers zullen herinneren, waagde ik me nog eens aan de kunst van het zappen. Op de verschillende zenders passeerden maar liefst 26 ‘consultants’ ( analisten) de revue. Wat een gekakel. Plots begreep ik waarom Les Bleus met een haantje op hun tricot spelen.

Op televisie het EK volgen is overigens niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid in Frankrijk. TF1 zendt 22 matchen uit, M6 houdt het bij elf. Tot daar de uitzendingen op het open net. Als je alle EK-matchen (51) wil zien, moet je een abonnement nemen op BeIn Sports. Kostprijs 13 euro, niet onoverkomelijk, maar toch. Je krijgt er wel onder andere Arsène Wenger, Marcel Desailly, Robert Pirès, Luis Fernandez en Jean-Pierre Papin als ‘consultants’ bovenop.

BeIn is een filiaal van Al Jazira en de Qatari kunnen zich financieel één en ander permitteren. De zender bestaat pas vier jaar in Frankrijk en telt 2,8 miljoen abonnees, maar de verliezen worden desondanks op 250 à 300 miljoen euro per jaar geschat.

BeIn heeft de prijs van de Franse tv-rechten in korte tijd aardig in de hoogte geduwd. De Top 14 rugby was de voorbije jaren 31,7 miljoen euro waard, maar vanaf 2019 wordt dat 97 miljoen. Voor Euro 2016 wordt 110 miljoen neergeteld en voor de rechten van de Champions’ League wordt volgend seizoen 144 miljoen betaald, een verhoging met dertig procent. De Ligue 1 is vanaf komend seizoen 748 miljoen euro waard. BeIn heeft vooral veel geld veil voor competities (Champions’ League, Ligue Un) waar Paris Saint-Germain in speelt. PSG is het speeltje van de hoge heren uit Qatar.

Vraag is wat de bedoelingen van de Qatari zijn. Volgens insiders heeft een betaalzender in Frankrijk zeven à acht miljoen abonnees nodig om leefbaar te zijn. Canal Plus kwam met 5,7 miljoen stilaan in de buurt, maar verloor – mede dankzij BeIn – in 2015 maar liefst 250.000 betalende kijkers en voor dit jaar wordt van een verlies van 400.000 uitgegaan. Een fusie tussen de twee zenders lijkt onvermijdelijk. BeIn probeert op korte termijn wellicht Canal Plus op de knieën te krijgen en zo sterk mogelijk aan de onderhandelingstafel te verschijnen.

BeIn heeft overigens een opmerkelijk journalistiek beleid. Toen Paul Pogba in het begin van het EK letterlijk zijn middelvinger opstak, was dit alleen in het journaal van TF1 te zien. BeIn liet tijdens de rechtstreekse uitzending niets zien: ‘Wij zijn supporters van de Franse ploeg en laten niets negatiefs zien’, vertelde de hoofdredacteur. Zelfcensuur: het begin van het einde van de journalistiek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content