Zorgen Belgische clubs voor primeur in Europa League?

© Belga Image

Zowel Anderlecht, AA Gent als Racing Genk heeft nog goede hoop om de deur naar de achtste finales van de Europa League open te beuken.

Als ze daar alle drie in slagen, dan zou dat een primeur zijn want nooit eerder stonden drie Belgische teams in de achtste finales.

In het seizoen 2009-2010 schaarden twee clubs zich bij de beste zestien. Anderlecht werd daarin nipt uitgeschakeld door Hamburg, dat een ronde later ook Standard uit het toernooi knikkerde.

Sinds de oprichting van de Europa League in 2009 als opvolger van de UEFA Cup gebeurde het overigens al drie keer dat er na Nieuwjaar nog drie Belgische ploegen aan zet zijn – eerder was dat ook het geval in 2009-2010 en 2011-2012 met telkens Club Brugge, Anderlecht en Standard.

Ook in de UEFA Cup gebeurde het nooit dat drie Belgische teams de achtste finales bereikten. In de seizoenen 1996-1997, 1992-1993, 1989-1990, 1986-1987, 1981-1982 en 1980-1981 waren er telkens twee Belgische clubs onder de beste zestien.

Kansen

Lukasz Teodorczyk
Lukasz Teodorczyk© Belga Image

Anderlecht lijkt na de vlotte 2-0 zege tegen Zenit in de heenwedstrijd over de beste papieren te beschikken om de poorten van de achtste finales open te beuken. Paars-wit heeft bovendien al een tijdje de goede vorm te pakken en verloor ook Europees dit seizoen nog niet buitenshuis, met twee zeges en drie draws. Maar de Russen lieten in eigen huis ook nog nooit punten liggen tegen een Belgische tegenstander en wonnen bovendien hun drie thuiswedstrijden in de groepsfase.

Ook Racing Genk mag aanspraak maken op de volgende ronde na de veelbelovende 2-2 van vorige week tegen Astra Giurgiu. Met een historische kwalificatie voor de achtste finales kunnen de Limburgers hun teleurstelling van de eigen competitie doorspoelen, waarin ze naast play-off I dreigen te grijpen. In de Europa League kan Genk met zes thuiszeges in evenveel wedstrijden een perfecte balans voorleggen.

AA Gent staat voor de lastigste opdracht tegen Tottenham Hotspur. Het won wel de heenwedstrijd dankzij een doelpunt van Jérémy Perbet (1-0) maar het is nog maar de vraag of dat zal volstaan om de verplaatsing naar Londen te overleven. De Spurs verloren voor eigen publiek nog nooit van een Belgische tegenstander. Net als Genk moeten de Buffalo’s in de competitie nog stevig bikkelen om in de top zes te raken.

Voor AA Gent kan het overigens de derde keer in de clubgeschiedenis worden dat het de achtste finale van de Europa League of de UEFA Cup bereikt. Eerder gebeurde dat al in 1991-1992 en in 1986-1987.

Dubbel

De vraag is ook waar de focus van Gent en Genk ligt. Als ze verder bekeren in Europa, betekent dat een druk programma in een cruciale fase van de competitie.

Enerzijds kan doorstoten in Europa een mentale boost geven, anderzijds kunnen zowel de Oost-Vlamingen als de Limburgers zich in hun laatste drie competitiematchen geen puntenverlies meer veroorloven, willen ze PO1 bereiken.

Loting

Anderlecht begint donderdag al om 19 uur Belgische tijd aan zijn wedstrijd in Zenit, AA Gent en Racing Genk trappen elk om 21 uur af.

De loting voor de achtste finales wordt vrijdagmiddag (13u) in het Zwitserse Nyon gehouden. Er gelden dan geen beperkingen meer en dus is het mogelijk dat teams uit hetzelfde land tegen mekaar uitkomen. De heenwedstrijd in de achtste finales worden gespeeld op 9 maart, de terugwedstrijden een week later op 16 maart.

Partner Content