Zulte Waregem wint tumultueus duel bij Vitesse: 0-2

Na een wedstrijd met twee rode kaarten en twee afgekeurde Vitesse-doelpunten won Zulte Waregem met 0-2 bij Vitesse Arnhem in de Europa League. Het was de eerste Belgische zege dit jaar in een Europese voetbalcompetitie.

Zo won Zulte Waregem op de vierde speeldag in groep K.

Marvin Baudry bracht Essevee in het duel tussen de Nederlandse en Belgische Bekerwinnaar al na drie minuten op voorsprong na geharrewar in de Arnhemse zestien na een hoekschop. De bezoekers domineerden in het wedstrijdbegin en na tien minuten had Onur Kaya tegen zijn ex-ploeg de 0-2 aan de voet, maar zijn vrije trap belandde tegen de paal. Er leek geen vuiltje aan de lucht, totdat Kingsley Madu totaal overbodig tegen een tweede gele kaart aanliep. Essevee moest zo nog zeventig minuten met tien voort en dat was het signaal voor Vitesse om de neus toch wat meer aan het venster te steken. Dankzij een sterke Bostyn konden de bezoekers toch met een 0-1 voorsprong gaan rusten.

Afgekeurde goals

Door de manmindersituatie leek het nog 45 minuten bibberen te worden, maar vroeg in de tweede helft mocht ook Vitesse-verdediger Alexander Büttner (ex-Anderlecht) vroegtijdig naar de kant met een tweede gele kaart. De gelijkmaker van Mount werd even later terecht afgekeurd voor buitenspel, twintig minuten voor affluiten besliste Kaya met een trap in de benedenhoek de wedstrijd (0-2). Even later kwam de thuisploeg opnieuw tot scoren, maar ook deze treffer werd afgekeurd. De scheidsrechter oordeelde dat er aan het doelpunt van Bruns een duwfout was voorafgegaan.

Met één op twaalf is Vitesse zo goed als uitgeschakeld, Zulte Waregem is met vier punten derde in de groep en heeft nog een waterkans op kwalificatie. Met nog een uitwedstrijd in Nice op de volgende speeldag en de afsluiter tegen Lazio wordt dat echter zeer lastig.

In de andere wedstrijd van donderdagavond haalde groepsleider Lazio het met 1-0 van Nice. Lazio heeft nog steeds het maximum van de punten, Nice is tweede met zes punten.

Eerste Belgische zege

Essevee zorgde in Arnhem voor de eerste Belgische zege dit seizoen in Europa, zelfs met de voorrondes meegerekend. Anderlecht is nog puntenloos in de Champions League en Club Brugge, AA Gent en KV Oostende gingen er in de voorrondes uit zonder zege. Dankzij deze overwinning stijgt de Belgische coëfficiënt in dit Europese horrorseizoen lichtjes van 1.400 naar 1.800.