11 redenen waarom Marc Wilmots de perfecte coach voor de Rode Duivels is

© Belga
Jacques Sys
Jacques Sys Jacques Sys is een Belgische sportjournalist

Dat de Belgische voetbalbond Marc Wilmots een contractverlenging van vier jaar gaf, toont het grote vertrouwen in de bondscoach.

Dat de Belgische voetbalbond (KBVB) Marc Wilmots een contractverlenging van vier jaar gaf, toont het grote vertrouwen in de bondscoach. Waarom de voormalige Rode Duivel de juiste man op de juiste plaats is.

Wilmots en de KBVB zetten hun vruchtbare samenwerking nog minstens vier jaar verder, zo maakten beide partijen gisteren bekend. Dat betekent dat de bondscoach de Rode Duivels in principe zal leiden tot na het WK van 2018 in Rusland.

Opmerkelijk, aangezien het de traditie was dat de contracten met de bondscoaches steeds parallel liepen met de grote toernooien (EK’s en WK’s) en dus om de twee jaar werden verlengd. Het vertrouwen in Wilmots is dan ook zeer groot.

De 45-jarige ex-speler van onder andere KV Mechelen, Standard en Schalke 04, die op 6 juni 2012 de naar Club Brugge vertrokken Georges Leekens opvolgde, heeft er momenteel 19 wedstrijden als bondscoach opzitten, waarvan twee als interim. Daarvan wonnen de Duivels er 11, verloren ze er vier en speelde ze vier keer gelijk. Onder de hoede van Wilmots plaatsten de Belgen zich voor het eerst in twaalf jaar voor een groot toernooi.

11 redenen waarom Wilmots de perfecte bondscoach is:

1. Eén geheel

In tegenstelling tot zijn voorgangers is Wilmots er op een perfecte manier in geslaagd uit de de Rode Duivels één geheel te smeden. Zonder communautaire toestanden. Onder zijn leiding zijn de Duivels weer uitgegroeid tot een nationaal product in een land dat naar versplintering dreigt.

2. Uitstekende polyglot

Een belangrijke troef is zijn meertaligheid. Wilmots is een polyglot, die perfect van Frans kan overschakelen naar (speciaal) Nederlands en ook het Duits en Engels machtig is. Niemand kan hem er van beschuldigen dat woorden/argumenten werden verdraaid of verkeerd gebruikt.

3. Belangrijke ervaring

Door zijn ervaring als assistent van Leekens wist Wilmots perfect wat er leefde binnen de groep alvorens twee jaar geleden als hoofdcoach de volle verantwoordelijkheid te krijgen. Daar doet hij nu zijn voordeel mee. En de groep ook.

4. Status voor spelers

Wilmots bezit charisma en kan daarmee blijkbaar heel wat jonge voetballers enthousiasmeren. De meeste spelers hebben hem gekend als speler en spilfiguur bij de Rode Duivels op het WK 2002 in Zuid-Korea en Japan. In 1997 had Wilmots een groot aandeel in de UEFA Cup-winst van Schalke 04. Al verschillende spelers – ook nu weer in de docureeks Iedereen Duivel – hebben toegegeven dat dit een rol speelt in de perceptie en in het respect dat ze voor Wilmots koesteren. Iemand als Leekens hebben ze bijvoorbeeld nooit zien voetballen. Bovendien bezit Wilmots charisma en blijkbaar kan hij daarmee heel wat jonge voetballers enthousiasmeren.

5. Populair bij supporters en pers

Ook bij de supporters is Wilmots enorm populair. Voor eeuwig in ons collectief geheugen gegrift is bijvoorbeeld het door scheidsrechter Peter Prendergast onterecht afgekeurde doelpunt van ‘Will’ tegen Brazilië in de achtste finales van het WK 2002 tegen de latere winnaar Brazilië. Wilmots ligt ook zeer goed in zowel de Vlaamse als de Waalse pers.

6. People manager

Wilmots hanteert een moderne aanpak, die past bij die van een bondscoach: niet te veel tactisch, niet te veel focussen op pietluttigheden, maar een goeie people manager, die aandacht heeft voor het individu (binnen het collectief weliswaar). Hij pakt geregeld spelers apart om even een praatje te maken. Een bewijs daarvan: de hetze rond De Bruyne – Courtois, een zaak die hij aanpakte voor ze escaleerde. Hetzelfde met de ‘woordenwisseling’ tussen Courtois en Mignolet.

7. Duitse Gründlichkeit

Daarnaast staat Wilmots garant voor discipline en één strakke lijn, die je niet mag en kan overtreden. Met andere woorden: Duitse Gründlichkeit. Hij houdt ook – met de nuchterheid van de boerenzoon – in alle omstandigheden de voeten op de grond. Hij is altijd zichzelf en heeft geen nood aan opgezwollen verklaringen.

8. Duidelijke hiërarchie

Wilmots hanteert een vrij duidelijke hiërarchie in zijn groep en behoudt lang het vertrouwen in de jongens die hem loyaal volgen. De mooiste voorbeelden hiervan: Timmy Simons en Laurent Ciman.

9. Belang van buitenland

Omdat Wilmots zelf in het buitenland heeft gevoetbald (naast Schalke 04 ook bij Bordeaux, nvdr.), weet hij perfect wat de meerwaarde daarvan kan zijn. Daarom ook dat hij altijd zegt dat spelers die in buitenlandse competitie spelen, voorkeur genieten. Hij weet dus ook hoe belangrijk het dan is om van de interlands leuke momenten van weerzien te maken.

10. Offensieve ingesteldheid

Wilmots is tijdens zijn spelerscarrière zelf een aanvaller geweest en dat past wel bij de offensieve kwaliteiten en filosofie van deze groep.

11. Geluk

‘Last but not least’: Wilmots bezit een konijnenpoot zoals Guy Thijs die bezat. Geluk met de loting voor de WK-kwalificatiecampagne en nu ook weer geluk met de loting op het WK zelf. De Rode Duivels werden in de gunstige groep H ondergebracht en nemen het op tegen Algerije, Rusland en Zuid-Korea.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content