‘AA Gent bepaalt straks wie kampioen wordt’

© Belga Image

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportieve weekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week wordt hij vervangen door Geert Foutré, die het heeft over Lokeren, AA Gent en de degradatiestrijd.

S/VM: Lokeren maakt geen geheim van zijn ambities in play-off 2, waarin het voluit voor de eindzege gaat. Zijn de Waaslanders het enige gemotiveerde team in deze nacompetitie die eigenlijk niemand wil spelen?

Geert Foutré: “Neen, ik vermoed dat ook Zulte Waregem en KV Mechelen met de nodige ambities aan PO2 zullen beginnen. Al beschouw ik Lokeren wel als de uitgesproken favoriet voor de eindzege, ze hebben een uitstekend ingespeeld team en brengen de voorbije weken – op de uitschuiver tegen Charleroi na – prima voetbal. Dat kan minder gezegd worden van KV Mechelen en Zulte Waregem, waar Francky Dury toch iets meer tijd nodig heeft dan gedacht om automatismen in de ploeg te slijpen.

“Het enige waar ik in het geval van Lokeren voorbehoud bij aanteken, is de motivatie van de spelers. Dat de trainer scherp staat, daar hoeft niet aan getwijfeld, maar kunnen spelers die de voorbije jaren gewend waren om in PO1 aan te treden zich opladen voor duels in stadions van 4000 of 5000 toeschouwers? Bovendien zijn er misschien een aantal spelers die straks de deur op Daknam achter zich toetrekken: is het bemachtigen van een Europees ticket dan nog belangrijk genoeg voor hen? Daar ben ik toch benieuwd naar.”

S/VM: Lierse is al zeker gedoemd tot play-off 3. Moeskroen, Cercle Brugge en Waasland-Beveren maken op de laatste speeldag van de reguliere competitie onderling uit wie zich daarbij voegt. Zou het een goede zaak zijn voor het Belgische voetbal als Moeskroen zich handhaaft?

Geert Foutré: “Dat is erg dubbel. Ja, als er een project en continuïteit komt op Le Canonnier. Neen, als het op deze manier verder gaat. Ik denk dat weinig mensen zullen treuren indien Moeskroen straks degradeert, maar je mag toch enkele zaken niet vergeten: in het begin van het seizoen waren we allemaal nog lovend over het voetbal dat Moeskroen op de mat legde. En ze geven – net als Lierse – wel kansen aan jonge, onbekende spelers. Dat kan op termijn een goede zaak zijn voor de Jupiler Pro League… tenzij die talenten enkel bedoeld zijn voor de snelle export natuurlijk.

“Wie het ook wordt – Cercle, Waasland-Beveren of Moeskroen -, ze zullen een taaie klant hebben aan Lierse, dat in een goede flow zit. Daar hebben ze zich eigenlijk al neergelegd bij degradatie, wat er voor zorgt dat die jonge, onervaren ploeg zonder druk PO3 kan aanvatten. Sinds ze daar het roer omgooiden – met de kanttekening dat het onrespectvol was naar enkele mensen die daar diensten hebben bewezen- tonen de jonge spelers dat ze wel degelijk iets in hun mars hebben. Van vermoeidheid kan ook nog geen sprake zijn. Alleen ontbreekt het Lierse voorin én achterin aan efficiëntie, dat zou ze toch zuur kunnen opbreken in die PO3.”

S/VM: Al een heel seizoen is iedereen het er over eens dat de titelstrijd er eentje wordt tussen Anderlecht en Club Brugge, maar moeten we niet stilaan rekening gaan houden met AA Gent als derde hond in het spel?

Geert Foutré: “Ik reken hen niet bij de titelfavorieten, maar ik denk wel dat zij zullen bepalen wie kampioen wordt. Als Club Brugge en Anderlecht hun geblesseerden tijdig recupereren, steken zij er bovenuit. Tenzij de herintregratie van bepalende spelers als Vázquez of Praet toch langer op zich laat wachten, in dat geval moet je misschien toch rekening gaan houden met Gent. Je merkt dat die ploeg op enthousiasme drijft, net zoals de omgeving en de supporters. Bijna elke thuismatch wordt voor een vol huis gespeeld. Met Moses Simon hebben zij óók een speler die het verschil kan maken, al vraag ik me in zijn geval af of hij zijn goede vorm tot het einde van de rit zal kunnen aanhouden. De titel is in principe voor Club of Anderlecht, maar AA Gent is zeker the best of the rest.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content