AA Gent: op vraag van Yves Vanderhaeghe wordt de A-kern teruggeschroefd

© Belga Image

Jongeren worden uitgeleend en overbodige spelers mogen weg.

‘Het klopt, we hebben momenteel te veel spelers in onze A-kern’, bevestigde Michel Louwagie na de uitschakeling van de Buffalo’s – weliswaar met een vertimmerd elftal – in de kwartfinales bij KV Kortrijk (4-1-verlies).

Daarmee gaat de algemeen manager in op een verzuchting van hoofdtrainer Yves Vanderhaeghe, die vorige week in Sport/Voetbalmagazine aangaf dat een selectie van 32 profs iets te veel van het goede is voor het strijden op nog slechts één front, de competitie. De voormalige Rode Duivel streeft naar 25 veldspelers, plus 3 keepers.

‘Nu zitten we met differentiatie twee dagen voor een wedstrijd. Sommige jongens die kracht bijdoen, onder wie een achttal jongeren, en de tien tot elf spelers die net buiten de competitieselectie vallen’, weet de coach.

Na het afhaken (door veelvuldig blessureleed) van Thomas Matton (32) en de verhuur van de Zweedse middenvelder Tesfaldet Tekie (20, die geen minuut speelde door allerlei letsels) aan revelatie Östersunds FK, raakte bekend dat goalie Anthony Swolfs (20) voor zes maanden overkomt van YR KV Mechelen. De Luxemburger Youn Czekanowicz (17) zal net als de jongeren Thibault De Smet (19), Siebe Horemans (19) en Aboubakar Koita (19) worden verhuurd aan een 1B-club. Net als Nicolas Raskin (16), Louis Verstraete (18) en de Georgiër GiorgiTsjakvetadze (18) kregen ze sinds de komst van Vanderhaeghe tweemaal per week extra krachttraining, een onderdeel dat ze als titularis bij een tweedeklasser verder kunnen ontplooien.

De snelle ontwikkeling van Roman Jaremtsjoek (22) wordt daarbij als voorbeeld genomen. Midden augustus kwam de Oekraïense centrumaanvaller, via makelaar Roger Henrotay, naar de Ghelamco Arena. Zijn conditionele achterstand werkte de van Dinamo Kiev overgenomen spits ondertussen weg. Om er, in navolging van Laurent Depoitre, een succesvolle targetman van te maken, kreeg hij er via een dieet en aangepaste krachtoefeningen al zes kilo aan spiermassa bij. Want Vanderhaeghe werkt graag met ‘beren’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content