Anderlecht-Kortrijk: Redt Hasi Anderlecht voor een tweede keer?

© Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Exact twee jaar geleden koos Anderlecht vlak voor het ingaan van PO1 voor een trainerswissel: Besnik Hasi nam één speeldag voor het einde van de reguliere competitie over van John van den Brom. Om eenzelfde scenario te vermijden wint Hasi dit weekend best tegen ploeg in vorm KV Kortrijk.

Voor Besnik Hasi wordt het (andermaal) een week van de waarheid. Nadat hij eind februari stuntte in Olympiacos – daarbij niet geholpen door scheidsrechterlijke beslissingen in de terugmatch – en gelijk speelde in de topper tegen Standard (3-3) leek de Albanese Belg weer wat krediet verzameld te hebben bij bestuur, pers en publiek.

Amper twee weken later is de wind alweer gekeerd. Een zwakke prestatie en nederlaag tegen degradatiekandidaat Moeskroen (2-1), gevolgd door een dramatische eerste helft tegen Sjachtar Donetsk en 3-1 verlies in Lviv. De laatste speeldag in de reguliere competitie, een wedstrijd tegen KV Kortrijk – ploeg in vorm met drie zeges op rij onder nieuwe T1 Karim Belhocine -, is daarom broodnodig om zijn positie als Anderlechtcoach veilig te stellen in aanloop naar play-off 1.

De parallellen met twee seizoenen geleden zijn opvallend: toen John van den Brom in het seizoen 2013/2014 ontslagen werd, was dat eveneens met één speeldag in de reguliere competitie te gaan. Anderlecht stond op dat moment derde in de stand, met twaalf punten achterstand op Standard. Nu staan ze ook derde, met negen punten achterstand op Club Brugge.

‘Ik heb identiek dezelfde problemen gehad als Besnik Hasi nu. De topmatchen waren doorgaans geen probleem. Maar bij een verplaatsing naar pakweg Lierse had ik op het einde geen vat meer op de prestaties van mijn ploeg. Ik moet eerlijk zeggen: ik ben er toen niet uitgeraakt’, vertelde Van den Brom eind vorig maand nog in Het Laatste Nieuws.

Wederopstanding

Destijds stelde het Anderlechtbestuur zijn vertrouwen in Besnik Hasi, de loyale T2 die zijn grote kans kreeg als T1. Het pakte goed uit: Anderlecht won op de laatste speeldag overtuigend van KV Oostende (4-0) en freewheelde daarna door de play-offs. In no time werd de kloof van zes punten (na halvering) met Standard ongedaan gemaakt. Onder meer dankzij de tactische omschakeling naar een 4-4-2 systeem met Kouyaté en Tielemans als tandem op het middenveld kroonde paars-wit zich alsnog tot landskampioen.

Het Brusselse bestuur zou nu voor een gelijkaardig scenario kunnen (willen?) opteren, alleen… bij het huidige Anderlecht zit er geen potentiële hoofdtrainer in de technische staf. Of het moest ex-goleador Nicolas Frutos zijn die deze winter vanuit Argentinië werd overgevlogen om de beloften te trainen van de Brusselse club. Maar zonder de juiste UEFA-diploma’s en ervaring op het hoogste niveau komt die taak wellicht nog te vroeg. Zo krijgt Hasi net dat tikje meer krediet dan zijn voormalige baas John van den Brom.

KV Kortrijk overleven en dan in de tussenstop de basis leggen voor de wederopstanding in PO1, ziedaar het plan van Hasi. De kaarten liggen alvast gunstig, want Anderlecht is dit seizoen nog ongeslagen in eigen huis, waarvan veertien wedstrijden in de Jupiler Pro League.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content