Anderlecht op zucht van de titel na 1-2 op Zulte Waregem

Na 1-2 winste tegen Zulte Waregem heeft Anderlecht nog één puntje nodig om Kampioen te worden. Club Brugge verloor van Racing Genk (3-2) en is uitgeteld.

Anderlecht heeft in de stand twee punten meer dan Standard, dat met 1-3 ging winnen in Lokeren. Club volgt op drie punten en is virtueel uitgeteld voor de titel. RSCA heeft zondag voldoende aan een punt tegen Lokeren om kampioen te worden.

Anderlecht zet grote stap richting titel

Paars-Wit begon ijzersterk in het Regenboogstadion, waar niemand minder dan Chelsea-coach José Mourinho een van de aandachtige toeschouwers was. Najar trapte al snel op de benen van doelman Bossut, een doelpunt van Mitrovic werd onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel, maar op het kwartier was het toch raak.

Het was man in vorm Kouyaté die de 0-1 met wat geluk in doel werkte. Even later trapte diezelfde Kouyaté een huizenhoge kans over een zo goed als leeg doel, in minuut 24 was de dubbele voorsprong toch een feit. Mitrovic en Bruno counterden perfect, Bruno omspeelde Bossut en legde beheerst binnen.

Na de pauze controleerde Anderlecht, tot Nuytinck in de 71e minuut zijn eigen doelman Proto verraste: 1-2. Daar bleef het bij, Anderlecht smeerde Essevee zo zijn eerste competitienederlaag van het seizoen aan en zette een grote stap naar de landstitel.

Brugse droom gaat in rook op

Club Brugge begon goed in zijn duel in en tegen Genk, maar scoren lukte niet meteen. In de 25e minuut viel er aan de overzijde een doelpunt uit de lucht: een ongelukkige trap van De Bock (al dan niet aangeraakt door Kumordzi) belandde over Doelman van het Jaar Ryan tegen de touwen. Blauw-Zwart reageerde snel, acht minuten later maakte Lestienne gelijk.

Tien minuten na de pauze kopte Kumordzi de Limburgers opnieuw op voorsprong. Sobota maakte, na een flater van Köteles de 2-2, maar Mboyo nette even later de 3-2. Club verloor zo niet alleen de wedstrijd, maar zag ook zijn zoveelste titeldroom in rook opgaan.

Champagne

In Lokeren-Standard namen de bezoekers een droomstart: 0-1 door De Camargo na amper één minuut. Iets voorbij het halfuur stond de 0-2 op het bord, het was Imoh Ezekiel die het leer net over de lijn frommelde. Op het uur konden de boeken helemaal toe op Daknam: Mpoku trapte vanop de stip de 0-3 binnen. In extremis scoorde Opare nog tegen (in eigen doel).

Met nog één speeldag te gaan heeft Anderlecht in de stand nu 48 punten. Dat zijn er twee meer dan de Rouches en drie meer dan Club. Op de slotspeeldag, die zondag om 14u30 afgetrapt wordt, ontvangt Anderlecht Lokeren, krijgt Standard Genk over de vloer en trekt Zulte Waregem naar Club Brugge.

Anderlecht heeft genoeg aan een punt om de champagne te ontkurken. Eindigt het met gelijke punten als Standard, is het kampioen omdat het meer wedstrijden gewonnen heeft in de play-offs. (Belga/TV)