Anderlecht vloert Lierse met 3-0

Landskampioen RSC Anderlecht heeft zondag op de 22e speeldag in de Jupiler Pro League met 3-0 gewonnen van Lierse. De wedstrijd was bij de rust al gespeeld, na goals van Youri Tielemans (23. pen) en Leander Dendoncker (45.+2). In de slotfase dikte invaller Oswal Alvarez (80.) de score nog aan tot 3-0.

Anderlecht mist heel wat basisspelers en dus was coach Besnik Hasi verplicht heel wat wijzigingen door te voeren in zijn basiself. Na de huldiging voor Gouden Schoen Dennis Praet, Belofte van het Jaar Youri Tielemans en Coach van het Jaar Besnik Hasi volgde er dan ook een lange studieronde in het Astridpark.

Paars-wit kon de rode lantaarn niet in verlegenheid brengen en had om de score te openen een strafschopdoelpunt van Tielemans nodig, na een overtreding in de zestien op Cyriac. Voor de zeventienjarige Tielemans het tweede competitiedoelpunt van het seizoen.

Met de rust in zicht besloot Brice Ntambwe het nog moeilijker te maken voor Lierse. Na een stevige tackle op de enkels van een bedrijvige Tielemans werd de Lierse-debutant door scheidsrechter Delferière meteen naar de kant gestuurd. De bezoekers moesten dus nog bijna een uur met een man minder spelen.

Een tiental minuten later werd de situatie helemaal uitzichtloos, na de 2-0 van Leander Dendoncker. De vervanger van de geblesseerde Praet knalde het leer van buiten de zestien knap in doel. Voor de negentienjarige Dendoncker het eerste officiële doelpunt ooit voor Anderlecht.

Na de pauze drong Anderlecht nog wel aan, maar de 3-0 viel pas tien minuten voor affluiten. Invaller Oswal Alvarez liet via de voet van een tegenstander doelman Bajkovic kansloos. Ook voor de Colombiaanse aanvaller het eerste officiële doelpunt voor RSCA.

In de slotfase kreeg Aaron Leya Iseka, broer van Marseille-aanvaller Michy Batshuayi (ex-Standard), nog zijn eerste speelminuten.

In de stand nadert Paars-wit met 43 punten tot op twee punten van leider Club Brugge (45), dat vrijdagavond 2015 inzette met een mager 1-1 gelijkspel tegen middenmoter KV Mechelen. KV Kortrijk, dat zaterdag zwaar uithaalde (1-7) op het veld van KV Oostende, is derde met 37 punten. AA Gent, dat met 1-3 te sterk was voor Moeskroen-Péruwelz, is met evenveel punten vierde.

Charleroi kon op eigen veld geen punten pakken tegen een verrassend sterk Cercle Brugge (0-2) en is voorlopig vijfde met 34 punten. Standard sluit met een match minder op de teller de top zes af. Lierse blijft rode lantaarn. Met amper veertien punten uit 22 wedstrijden begint de situatie stilaan uitzichtloos te worden. Zondagavond staan er nog twee wedstrijden op het programma in de Jupiler Pro League. Om 18u gaat Standard Luik op bezoek bij Lokeren, om 20u sluiten Lokeren en Racing Genk op Daknam de 22e speeldag af. (Belga)