Anderlechtse scoutingscel gaat ‘afval sorteren’

© BELGA

Het ontslag van hoofdscout Rik Vande Velde bracht bij Anderlecht een reorganisatie teweeg. De Brusselse club verdedigt in Sport/Voetbalmagazine haar keuze om voortaan nauwer met makelaars samen te werken.

Jean Kindermans gaat de scoutingcel van Anderlecht superviseren. Kindermans is technisch directeur jeugd van de club en vult tijdelijk de leemte in die na het recente ontslag van hoofdscout Rik Vande Velde was ontstaan. “De directie heeft mij gevraagd de scouting ad interim mee op te volgen. Ik kon moeilijk weigeren. We gaan er proberen het beste van te maken, zonder verdere pretenties.”

De Brusselse directie, met name Herman Van Holsbeeck en Philippe Collin, lichtte vorige week de reorganisatie intern toe. De eigen talentscouts zullen voortaan minder vaak op pad gaan. Anderlecht zal nog intenser gaan samenwerken met makelaars en op basis van hun tips spelers gaan bekijken.

‘Afval sorteren’

Het is precies die werkwijze die tot de breuk met Vande Velde heeft geleid. De ontslagen hoofdscout had grote moeite met het gebrek aan vertrouwen in zijn mensen. Bekend is dat de Brusselse directie liever makelaars betaalt om voor hen interessante spelers te spotten. Zo houdt Mogi Bayat voor Anderlecht de Franse markt in de gaten en Søren Lerby de Nederlandse en de Deense.

Kindermans verdedigt die beslissing: “Je kunt niet met drie of vier professionele scouts de hele wereld afschuimen en zelf al het talent vinden. Je moet dus ook teren op een netwerk van makelaars en tipgevers. Uiteraard zit daar veel afval tussen. De kunst is dat afval te sorteren.”

Gerichte scouting

Daarmee stapt Anderlecht af van de intentie om de voor haar interessante competities zelf in kaart te brengen. Het kiest nu nadrukkelijk voor wat het noemt ‘gerichte scouting’. Bovendien wil de directie meer invloed op de eindbeslissing.

Dat is opmerkelijk, want net dat leidde tot onvrede bij de scouts. Met name de aanwerving van Dalibor Veselinovic in 2010 ondanks een unaniem negatief advies betekende een breekpunt.

Kindermans verdedigt opnieuw de beslissing: “De laatste écht geslaagde transfers dateren van de periode met de Argentijnen: Frutos, Biglia, Pareja. Dat waren transacties waarbij de directie nauw betrokken was.” (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content