AS Monaco: dromen van de titel

© BELGAIMAGE

Rond de rots van Monaco hangt een vleugje Portugal. Het doet de fans van ASM al dromen van de titel.

De Monegasken wankelen. Al vroeg in de match voltrekt bezoeker Mathieu Duhamel het vonnis. De genadeklap volgt in de tweede helft, door Pierre Bouby. In 66 minuten heeft FC Metz een monument van het Franse voetbal op de knieën gekregen. De ingevallen Sambou Yatabaré kan er niks meer aan veranderen. In het Stade Louis II, dat gewend is aan Europese avonden, komen de Lotharingers winnen met 0-2.

Op zich is dat geen noemenswaardig feit, ware het niet dat het gaat om een match in de Ligue 2 en dat de nabije toekomst van AS Monaco alleen nog verlicht wordt door… de rode lantaarn. Het seizoen ervoor volstond één goal in zes maanden van Dieumerci Mbokani niet om de zevenvoudige kampioen van Frankrijk voor de degradatie te behoeden. Voor het eerst in 34 jaar. Dat betekent: heropbouwen. Maar de voortekenen zijn niet goed.

Op 23 september 2011, drie maanden na de degradatie, wordt ene Dmitry Rybolovlev evenwel meerderheidsaandeelhouder (66,67%) van de club. Nooit eerder was de grootmacht uit het prinsdom in handen van buitenlanders. Negen nieuwe spelers arriveren, onder wie Nabil Dirar. Monaco eindigt als achtste en speelt het jaar nadien kampioen. Het Russische project krijgt dan een Portugees tintje. Enkele ruwe diamanten worden aan Cercle Brugge uitgeleend waar ze geslepen kunnen worden.

Geen langetermijnproject

Radamel Falcao
Radamel Falcao© Belga Image

De schatrijke Rybolovlev ziet de zaken groot bij de terugkeer naar de Ligue 1. Via Vadim Vasiljev, zijn vicevoorzitter, komt die boodschap aan bij de Belgische adjunct- directeur-generaal Filips Dhont en vooral bij Luis Campos, de sportief directeur die goed bevriend is met de Portugese makelaar Jorge Mendes. De inkomende transfers dragen de signatuur van Gestifute, het agentschap van Mendes, en van Doyen Sports. De cijfers weerspiegelen de ambitie: 20 miljoen voor Geoffrey Kondogbia, 43 voor Radamel Falcao en 45 voor James Rodríguez.

Twee grote beloften en een gevestigde vedette, die vergezeld worden van nog wat slimme aankopen: 25 miljoen voor João Moutinho, 6 voor de Braziliaan Fabinho, 5 voor de jonge Anthony Martial en evenveel voor de ervaren Jérémy Toulalan. De oudgedienden Eric Abidal en Ricardo Carvalho komen zelfs gratis. De mayonaise pakt meteen. Monaco wordt vicekampioen na PSG met een record van 80 punten. Geld heeft de eigenschap dat het snel een vervelend verleden kan doen vergeten.

Maar het kan desondanks niet ontsnappen aan de financial fair play die Michel Platini propageert en dus gooit Rybolovlev het over een andere boeg. Er wordt ingezet op vorming, een vaste waarde bij de rood-witten, op een gerichte rekrutering, een goede structuur en uiteraard de winstgevende doorverkoop van de beste spelers. Rodríguez gaat als eerste weg. Naar Real Madrid, voor 90 miljoen euro, het dubbele van zijn aankoopprijs. Een jaar later betaalt Manchester United 80 miljoen voor Martial.

Yannick Carrasco (R)
Yannick Carrasco (R)© Belga

Nadien spekken ook Kondogbia, Yannick Carrasco, Layvin Kurzawa en Aymen Abdennour de kas van ASM. Dat verandert ook de plannen, of coach Leonardo Jardim (die Claudio Ranieri is opgevolgd) dat nu leuk vindt of niet. De Portugees blijft er rustig bij: ‘Ik geloof in projecten in het voetbal, maar je moet ook rekening houden met de tijdgeest. Het doel is om snel jongeren op te leiden om het vertrek van anderen te compenseren. Dat is een ander soort project, niet op lange termijn. Als we dit jaar geen resultaten halen, gaan we niet zeggen: geen erg want over drie jaar spelen we beter.’

Maar Monaco blijft Monaco, een luxueus belastingparadijs, en dus komen er toch enkele grote namen, via een uitleenbeurt, naar de rots: Stephan El Shaarawy, Fabio Coentrão en Vágner Love. Zonder veel succes evenwel. Het enige folieke dat ASM zich permitteert, is weer een Portugees: in de winter van 2015 komt Bernardo Silva van Benfica voor bijna 16 miljoen.

De politiek van Monaco vertoont gelijkenissen met die van Porto, de tegenstander uit de CL-finale van 2004. Ook ASM steunt op zijn gereputeerde opleidingscentrum. Geen nieuw idee, maar wel logisch, gezien Frankrijk na Brazilië het tweede land is qua export van voetballers. De statistieken tonen dat ASM op de achtste plaats staat van clubs die spelers hebben gevormd die nu in een van de grote vijf competities spelen: 5 in hun eigen kern en 17 elders. De balans over de periode 2010-2016 mag dan qua transfers al verlieslatend geweest zijn (370 miljoen uitgaven, 339 miljoen inkomsten), die trend lijkt duidelijk te keren.

Eerst wij, dan ik

De kern van Monaco vóór de huidige transferperiode was ‘slechts’ 202 miljoen euro waard, veel minder dan de 611 miljoen van Manchester City, de aanstaande tegenstander in de Champions League. Dat valt te verklaren door de jonge leeftijd van die kern: een gemiddelde van 24,15 jaar, alleen Bordeaux is nog jonger. ASM is een van de clubs die de minste transfers gedaan hebben vorige zomer: slechts vijf spelers streken neer aan de Azurenkust. Sinds 2015 mikt men vooral op beloftevolle in plaats van dure spelers.

De beste voorbeelden zijn de Franse middenvelders Thomas Lemar, voor 4 miljoen gekocht van Caen, en Tiémoué Bakayoko, die voor 8 miljoen van Rennes kwam. De eerste werd in november voor het eerst geselecteerd voor Les Bleus, de tweede is gegeerd bij de groten uit de Premier League. De missers van de scouting zijn op één hand te tellen. Het gaat dan om Ivan Cavaleiro en Lucas Ocampos, die met verlies naar Wolverhampton respectievelijk Marseille vertrokken.

Zeldzaam zijn de spelers die eerst aan het collectief denken en dan pas aan zichzelf

Leonardo Jardim

Tiemoué Bakayoko
Tiemoué Bakayoko© Belga Image

Leonardo Jardim kan dus uiteindelijk doen waar hij goed in is: een collectief neerzetten en kneden. Hij bestudeert en onderwijst voetbal sinds zijn 20e. Voor hem moet wij altijd voorrang krijgen op ik. ‘Er is een strikte scheiding tussen de speler en de trainer’, zegt hij. ‘In de meeste gevallen is een speler iemand die het voetbal bekijkt vanuit zijn eigen persoontje: eerst ik, dan de ploeg. Zeldzaam zijn de spelers die eerst aan het collectief denken en dan pas aan zichzelf.’ Hij is nu aan het werken om van Bernardo Silva een wij-speler te maken.

Scoren voor de titel

Na een start met twee nederlagen in het seizoen 2014/15 zet Jardim zich schrap. Zijn methodes krijgen kritiek, maar hij noemt ze ‘ecologisch’ in de zin dat hij het spel laat primeren op de fysiek. Pas na een hele tijd doet hij het boegeroep verstommen. Hij schakelt Arsenal uit in de achtste finales van de Champions League (3-1, 0-2) vooraleer te sneuvelen tegen Juventus in de kwartfinales (0-1, 0-0). Stilaan ontstaat er eensgezindheid rond Jardim. Zijn derde seizoen, waarin hij zowat 70 procent overwinningen behaalt, zou dat van de bekroning kunnen worden. In vergelijking met vorig seizoen is de gedaanteverwisseling compleet. Toen maakten de Monegasken ‘slechts’ 57 goals en steunden ze vooral op een stevige verdediging, wat hen een derde plaats opleverde.

In de play-offronde voor de CL bracht Jardim de gele onderzeeër van Villarreal tot zinken. Zijn behoudende, zeg maar saaie, filosofie heeft hij laten varen ter wille van het spektakel. Tot voor afgelopen weekend won AS Monaco in alle competities samen al dertien matchen met minstens drie doelpunten verschil. De totale teller staat al op 90 goals en met 64 daarvan in de competitie doet ASM het nu al beter dan vorig seizoen. Het behoort daarmee ook tot de besten in Europa.

ASM zou weleens gebruik kunnen maken van het overgangsjaar bij PSG. De kampioen in de Ligue 1 was de voorbije veertien jaar tien keer de ploeg die het meest scoorde. Dat ziet er goed uit voor Monaco.

Nicolas Taiana

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content