Belgen hebben EK-ticket beet na 1-4 zege in Andorra

© belga

De Rode Duivels hebben zich zaterdag dankzij een 1-4 zege in en tegen Andorra verzekerd van een ticket voor het EK voetbal van volgend jaar in Frankrijk.

In het kleine Estadi Nacional in Andorra la Vella zorgden Radja Nainggolan (19.) met een afgeweken schot en Kevin De Bruyne (42.) met een mooie vrije trap voor de 0-2 ruststand.

Na de pauze brachten omgezette strafschoppen van Lima (51.) en Eden Hazard (56.) de stand op 1-3, ook debutant Laurent Depoitre (64.) scoorde nog. Kapitein Hazard miste even later een tweede elfmeter (78.).

Nog in EK-kwalificatiegroep B ging Wales in Zenica met 2-0 onderuit bij Bosnië-Herzegovina, maar Gareth Bale en co plaatsen zich ondanks de nederlaag wel voor het EK.

Israël leed in Jeruzalem immers een 1-2 thuisnederlaag, waardoor de Welshmen zeker bij de top twee eindigen.

In de stand neemt België de leiding met 20 op 27. Dan volgen Wales (18), Bosnië (14), Israël (13), Cyprus (12) en Andorra (0). Op de slotspeeldag ontvangt de selectie van Marc Wilmots in het Koning Boudewijnstadion Israël, krijgt Wales Andorra over de vloer en trekt Bosnië naar Cyprus.

Voor de Belgen wordt het de eerste keer sinds 2000 dat ze opnieuw op een EK mogen aantreden. Ze kennen hun opponenten voor de groepsfase van EURO 2016 na de loting van zaterdag 12 december in Parijs.

Wilmots: ‘We hebben de wedstrijd gemakkelijk gemaakt’

Bondscoach Marc Wilmots zag zijn Rode Duivels zaterdagavond op de negende speeldag in groep B een vlotte 1-4 zege boeken in Andorra, om zo opnieuw groepsleider te worden en de poorten van het EK open te beuken. “We hebben de wedstrijd makkelijk gemaakt”, vertelde de bondscoach.

“In het openingskwartier moesten we ons aanpassen aan dat kunstgrasveld, maar we hebben geduld gehad. Na een tijdje begonnen we beter over de flanken te gaan, op rechts speelden Thomas Meunier en Dries Mertens een goeie wedstrijd. Ik had ook aan Axel Witsel gevraagd om meer te infiltreren. Na dat eerste doelpunt is het vlot beginnen lopen. Enkel het tegendoelpunt was spijtig, een nonchalant moment. Maar iedereen maakt fouten”, aldus Wilmots, die Eden Hazard na de pauze een strafschop zag missen.

“Ik kan jullie verzekeren: Eden neemt ook de volgende strafschop. Zijn wissel daarna was voorzien, het was zeker geen straf voor hem. We stonden 1-4 voor en dan kan je andere jongens nog wat speelminuten gunnen. Ik wou Nacer Chadli met een invalbeurt dan ook bedanken voor zijn goeie ingesteldheid. Laurent Depoitre had het in de eerste helft moeilijk, maar hij kreeg ook geen ballen op maat. Na de pauze kon hij beter meevoetballen.”

Dinsdag zakt Israël naar het Koning Boudewijnstadion af. Na de verrassende 1-2 nederlaag tegen Cyprus moeten ze winnen om nog een kans te maken op de derde plaats, die recht geeft op de barrages. “Israël moet winnen, maar ik weet niet of ze heel aanvallend komen spelen in Brussel. Weinig landen durven dat tegen ons. We zijn echter op verschillende scenario’s voorbereid. Vandaag speelden we tegen een defensieve tegenstander, zonder voetballende intenties. We hebben echter een goed evenwicht gevonden. Dit systeem wil ik graag behouden. Ik kan ook al zeggen dat dinsdag Romelu Lukaku, Marouane Fellaini, Nicolas Lombaerts en Dries Mertens een basisplaats krijgen”, blikte de bondscoach al even vooruit.

Voor het eerst sinds eind 1983 konden de Belgen zich via de kwalificaties plaatsen voor het EK. “Ik kan niet anders dan tevreden zijn, bovendien zijn we ook terug leider. In deze kwalificatiecampagne zag ik ons één slechte wedstrijd spelen en dat was in Cyprus. Voor de rest was het voldoende, in vergelijking met de WK-voorronde zelfs iets beter. Met dit systeem pakken we in elk geval weinig tegendoelpunten”, besloot de bondscoach.

Depoitre beleefde droomweek

Voor het eerst geselecteerd worden, meteen in de basis mogen starten en ook scoren. Dat is kort samengevat de week van AA Gent-aanvaller Laurent Depoitre. Met zijn treffer hielp hij de Rode Duivels zaterdag mee aan een 1-4 zege in en tegen Andorra, een driepunter die voldoende was om de EK-kwalificatie af te dwingen en de leidersplaats in groep B opnieuw te grijpen. “Het was fantastisch”, vertelde een tevreden Depoitre dan ook na de wedstrijd.

“De titel met Gent was al ongelooflijk, daarna kwam de Champions League. Nu gaat het nog sneller: eerste selectie en meteen debuteren en scoren. Dit zijn topmomenten in mijn carrière. Natuurlijk hoop ik er volgend jaar op het EK ook bij te zijn, dat is nu al droom. Ik blijf echter met de voetjes op de grond.”

De basisplaats van Depoitre betekende ook dat Romelu Lukaku van op de bank moest toekijken en zo een unieke mogelijkheid zag passeren om samen met zijn jongere broer Jordan een interland te spelen. “Romelu heeft me gefeliciteerd, dat bewijst dat de sfeer in de groep goed is”, aldus Depoitre, die mogelijk nog een tijdje moet wachten op zijn tweede cap. Marc Wilmots bevestigde immers al dat ‘Big Rom’ dinsdag in de basis staat tegen Israël.

(Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content