België gaat met overwinning op zak richting Frankrijk

De Rode Duivels hebben hun laatste vriendschappelijke wedstrijd, voor de start van het Europees kampioenschap in Frankrijk, tegen Noorwegen gewonnen met 3-2.

De Rode Duivels hebben zondag in een oefenwedstrijd in het Koning Boudewijnstadion met 3-2 gewonnen van Noorwegen. De Belgen startten furieus met een vroeg doelpunt van Romelu Lukaku (3.), maar Joshua King (21.) zorgde voor de 1-1 ruststand. Veton Berisha (48.) bracht de Noren na de pauze ook nog op voorsprong, maar in tien uitstekende minuten gingen de Rode Duivels op en over de Noren. Eden Hazard (70.) en de ingevallen Laurent Ciman (73.) zorgden voor de overwinning.

De Rode Duivels – met Toby Alderweireld en Jan Veronghen centraal in de verdediging – begonnen uitstekend aan de wedstrijd, die door de uitgebreide veiligheidscontroles enkele minuten later van start ging. Na amper twee minuten kwamen de Belgen op voorsprong. De Noorse doelman Nyland had geen verhaal in huis op het harde schot van Romelu Lukaku, die zijn vierde doelpunt scoorde in evenveel wedstrijden.

België domineerde in de beginfase en kwam via Axel Witsel dichtbij een tweede doelpunt, zijn gekruld schot scheerde het doelkader. Noorwegen kwam in de openingsfase niet in het stuk voor en had hulp nodig van de Belgen om een kans te creëren. Radja Nainggolan leverde het leer op de eigen helft in, Joshua King strafte het balverlies genadeloos af. Zijn geplaatst schot ging via de paal tegen de netten. De Belgen waren niet meteen aangeslagen, maar zorgden voor weinig doelgevaar. In de slotfase van de eerste helft hield Courtois de Duivels recht met een redding op de uithaal van Berisha. Even later troefde doelpuntenmaker King Jan Vertonghen af, maar zijn schot trof het zijnet.

De Belgen kwamen gemotiveerd uit de kleedkamer, maar Witsel en Kevin De Bruyne raakten niet voorbij Nyland. Aan de overzijde werd Thibault Courtois wel gevloerd. Na de gemiste kansen van de Belgen kwam het leer bij Berisha. De Noorse flankspeler rukte op, kreeg te veel ruimte en haalde onhoudbaar uit, tot frustratie van Courtois.

Het tweede doelpunt van Noorwegen had de Rode Duivels wel wakker geschud. Lukaku kon na een knappe aanval de voorzet van Eden Hazard niet binnentikken. Nainggolan en Witsel testten de reflexen van Nyland, even later stond het vizier van Mertens en De Bruyne niet op scherp. Hoewel de Duivels de match in handen hadden genomen, bleven de Noren gevaarlijk. Een reeks hoekschoppen leverde evenwel niets op.

België kwam opnieuw op kruissnelheid en kwam op gelijke hoogte. Hazard kopte een voorzet van De Bruyne overhoeks tegen de touwen. De Belgische storm ging nadien niet meteen liggen. Mertens en Lukaku misten eerst nog, maar uit één van de vele corners kopte invaller Ciman de 3-2 op het scorebord. Het slotakkoord was voor De Bruyne, die op een vrije trap Nyland bijna verraste met een zwalpend schot. (Belga/NS)