Ben Weyts (N-VA): ‘Vanzelfsprekend dat RSC Anderlecht voor Nederlandstalige gemeenschap kiest’

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

De Vlaams-nationalist ervaart dat Paars-wit meer naar Nederlandstaligheid neigt.

De meeste Belgische voetbalclubs, die vroeger rechtstreeks aangesloten waren bij de Belgische Voetbalbond (KBVB) hebben, omdat sport nu eenmaal een gemeenschapsmaterie is, intussen de keuze gemaakt voor aansluiting bij de Nederlandstalige of de Franstalige gemeenschap, respectievelijk de Vlaamse Sportfederatie (VSF) of de Association Interfédérale du Sport Francophone (AISF). Dat geldt ook voor de Brusselse. Twee van de 48 Brusselse clubs opteerden niet voor de Franstalige taalrol: Haren en Ritterklub Jette kozen als Brusselse club voor de VSF. Bij de mannen is RWDM aangesloten bij de Franstalige sectie, de vrouwen die een aparte structuur hebben, zijn lid van de VSF. Nog één Brusselse club weigert een keuze te maken en blijft rechtstreeks aangesloten bij de KBVB: RSC Anderlecht.

N-VA’er en Vlaams minister Ben Weyts, tevens vurig Anderlecht-supporter, vindt het niet meer dan normaal dat Paars-wit voor de VSF kiest. Dat zegt hij deze week in Sport/Voetbalmagazine.

‘Mocht Brussel even tweetalig zijn als Anderlecht op bestuurlijk vlak, dat zou een stap vooruit zijn,’ aldus Weyts. ‘Ik merk dat het publiek voor 70 procent Nederlandstalig is en ik vind dat de club er zich ook almaar meer naar gedraagt, wat ik fel apprecieer. Dat Franco-Belgegevoel speelt toch steeds minder. Alleen blijft de dialectversie van het supporterslied door Lange Jojo zoveel sappiger en plezanter. In mijn wagen, als we naar het stadion rijden, staat dat lied telkens op.

‘Ik vind het dan ook vanzelfsprekend dat ze straks kiezen voor de Nederlandstalige gemeenschap, maar ik snap wel dat ze het verschrikkelijk gênant vinden dat ze dat definitief moeten beslissen.’

Anderlecht wil niet, maar zal wel kiezen

Anderlecht-woordvoerder David Steegen reageerde in De Wereld Vandaag op Radio 1. Hij bevestigde dat die keuze echt moeilijk ligt. ‘Wij zijn een Brusselse en een Belgische club en moeilijk in een keurslijf te dwingen. Wij willen niet tot een of andere taalgemeenschap behoren. Dat zit niet in ons DNA. Iedereen is hier welkom, welke taal hij ook spreekt. In de kleedkamers, van jong tot oud, hoor je trouwens wel meer talen dan alleen maar Nederlands of Frans. We hebben de keuze al uitgesteld zo lang we konden. Het is echt niet gemakkelijk. Het is kiezen tussen de pest en de cholera. We willen niet kiezen. Maar we zullen ons uiteindelijk wel plooien naar de wet. We respecteren de overheid. Binnen de club zullen we overleggen om te zien wat de beste oplossing is.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content